Træk tilgivelse hjem til dig selv

Tilgivelse handler ikke om den anden person. Det handler om en selv og ens mulighed for at have sundhed. Det, der ikke er tilgivet, er som en infektion.
Tilgivelse handler ikke om den anden person. Det handler om en selv og ens mulighed for at have sundhed. Det, der ikke er tilgivet, er som en infektion.

Præsteparret Dave og Beth Limmer om helbredelse af gamle ”sår” og om essensen i tilgivelse.

– Mange tror, at når de skal slutte fred med et andet menneske, så skal de sige alt det, der gjorde ondt til vedkommende først – og så tilgive bagefter. Men sådan er det ikke.

– Man skal trække processen hjem til sig selv. Først tilgiver man, og så kan man mødes med den anden bagefter. Man tilgiver med hjælp fra Jesus. Det er Jesus, der gør det muligt, siger Dave Limmer.

Præsteparret Beth og Dave Limmer arbejder i en hyrde- og omsorgstjeneste – i Restoration Church i byen Casper i Wyoming. Her er de kendt for deres ”encounter weekends” og helbredende forbøn og samtaler. Tilgivelse er næsten altid med på programmet.
Gennem dybe samtaler vejledt af Helligånden, bøn og forbøn giver parret mennesker mulighed for at lette og rense deres hjerte for det, der er sværest at tale om, forstå og tilgive. Ofte i forhold til de nærmeste, hvor der er flest følelser i klemme – og størst sårbarhed ved svigt. Ikke mindst i barndommen.

Dave fører ordet, mens Beth skriver notater undervejs. Den, der er til samtale, får noterne med hjem. Deres forbøns-samtaler kan godt tage op til et par timer, og de går dybt.
“Mercy is to make a change. Grace is the power to live that change”, siger Dave kort efter, at ægteparret har inviteret Helligånden ind I vores samtale i City Kirkens lokaler på Ahornsvej i Taastrup.
Som så ofte med ord fra oven er ordene helt enkle – men kan tolkes på flere måder afhængig af situationen: ”Barmhjertighed er at skabe forandring. Nåde er styrken til at (ud)leve den forandring.”

Præsteparret Beth og Dave Limmer har stor erfaring i at tale helt ind i det allerdybeste og sværeste og bede for mennesker. De underviser i indre helbredelse og forbøn: Helbredelse af hjertet.
Præsteparret Beth og Dave Limmer har stor erfaring i at tale helt ind i det allerdybeste og sværeste og bede for mennesker. De underviser i indre helbredelse og forbøn: Helbredelse af hjertet.
Genopretter forbindelsen til Gud

Tilgivelse genopretter forbindelsen til Gud. Hvis man ikke tilgiver, når Helligånden inviterer til det, så risikerer man at udsætte sig selv for sygdom. Dave Limmer har selv haft brug for at tilgive. Han kommer med et lille eksempel fra sit eget liv:
– Da jeg var yngre, begyndte Helligånden at arbejde med mig for, at jeg skulle tilgive min far. Normalt fortæller man dem, man vil tilgive, hvad de har gjort, og så tilgiver man bagefter. Men min far var død….så jeg spurgte Helligånden: ”Hvordan gør jeg det?”
– Svaret var: Tilgivelse handler ikke om den anden person. Det handler om en selv og ens mulighed for at have sundhed. Det, der ikke er tilgivet, er som en infektion. Skuffelse, misbrug, utilgivelighed, bitterhed, jalousi…
– Hvis du ikke tilgiver ”din bror” fra hjertet, så har du ikke tilgivet. Du må tage dig af det sårede. Af smerten, fortæller Dave.

Sandheden kan være så sårbar og smertefuld, at vi nogle gange flygter, tier, lader os forblænde af had eller lyver for os selv og hinanden… For at prøve at beskytte os selv eller en anden. Men når vi viger uden om smerten, kan vi ikke nå frem til den befriende accept og tilgivelse. Derfor er det godt og vigtigt at tale om det svære.

Husk dig selv

Det er også nødvendigt, at vi tilgiver os selv.
– For at tilgive os selv må vi først acceptere Jesu tilgivelse. Hvis vi modtager Jesu tilgivelse, kan vi slet ikke lade være med at tilgive. Heling af hjertet er et spirituelt møde.
– For fuldstændigt at vandre i tilgivelse må vi først have sårene i vor ånd helbredt. Mennesker sårer mennesker, og vi har det med at lave en række ”aftaler” for af beskytte os selv – og holde andre ude. Uanset om aftalerne er gode eller dårlige, åbner de for, at fjenden kan torturere os. Vi reagerer ofte på grund af ting, der er sket for os tidligere. Domme bliver et emne; vi bedømmer, hvorfor andre mennesker gør, som de gør. Og vi kommer til at gøre det, vi hader, siger han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Dave anbefaler, at alle hver aften foretager et sikkerhedscheck for at undgå at tage fejl på grund af egne urenheder i hjertet. Urenheder, som får os til at være blinde – til at se og forstå andre forkert:
– Når du ligger i din seng, så spørg Jesus, hvad der gør ondt og har brug for helbredelse. Du kan også bede om evnen til at skelne mellem rigtigt og forkert – som lader os vide, hvad der foregår i andre eller i en situation, tilføjer han.
“Man kan godt hive en mand op af dyndet. Men man kan ikke hive dyndet ud af manden”, skrev en forfatter engang. Vi må hver især hele livet sætte tid af til vores dynd. Tid til at tilgive. Ind imellem kan det være nødvendigt i perioder at vælge mennesker fra, indtil vedkommende forandrer sig. Eller vi selv bliver bedre til at forstå og omgås personen. Så vi ikke selv skades eller konstant kommer på overarbejde med at tilgive fortsatte overtrædelser fra for eksempel misbrugere, der gerne vil modtage og bestemme, men nødigt give. Eller magtmennesker, der misbruger andre for at opfylde deres egne behov for at fremstå stærke.

Dave og Beth Limmer forventes at besøge City Kirken igen.