Den anglikanske Kirke vil ud med evangeliet

Det handler ikke om faldende kirkegang, men om at dele troen på Jesus og håbet for fremtiden, siger ærkebiskopperne Justin Welby og John Sentamu om det nye reformprogram.
Det handler ikke om faldende kirkegang, men om at dele troen på Jesus og håbet for fremtiden, siger ærkebiskopperne Justin Welby og John Sentamu om det nye reformprogram.

Kirkens nye projekt, ’Fornyelse og Reform’, handler ikke om flere medlemmer, men om at flere englændere skal møde Guds kærlighed, siger ærkebiskop Justin Welby.

– Vi har oplevet, at Guds kærlighed kan forvandle både os og vores samfund. Nu ønsker vi, at flere skal få del i det samme håb og den samme spændende virkelighed ved at følge Jesus.

Sådan forklarer ærkebiskop Justin Welby den engelske kirkes nye inititav, ’Renewal and Reform’. Her er fokus på Jesus Kristus som troens indhold – ikke på det faldende antal kirkegængere.

Tidligere på året kom det frem, at antallet af kirkegængere per uge i 2016 for første gang er på under 1 million. Det svarer til omkring to procent af befolkningen, skrev The Guardian i januar.

Stærke vidnesbyrd

Renewal and Reform-programmet bruger digitale løsninger for at nå befolkningen med de gode nyheder. I en række videoer fortæller brændende kristne fra alle samfundslag, inklusive ærkebiskoppen af Canterbury, om vigtigheden af at dele troen på Jesus med folk på gaden.
– Det handler ikke om, hvorvidt kirken skal have polstrede stole. Det at vidne om, hvem Jesus er og hjælpe andre til at kende ham, har vi ofte kaldt evangelisering. Det betyder, at alt det, Gud har givet os i Jesus Kristus, flyder over gennem os. Det har intet med overlevelsesstrategier eller genskabelse af medlemstallet i kirken at gøre, understreger Welby.

’Vi skal ud på gaden’

Ærkebiskoppen af York, Dr. John Sentamu, siger det sådan:
”Vores opgave er at være derude, på gaderne, hvorsomhelst, for at dele det fantastiske budskab om Jesus: At han virkelig tilgiver os vores synd, giver os nyt liv her og nu og et håb for fremtiden.”
Også biskoppen af Burnley, Philip North, roser programmet.

– Det tager de store udfordringer, som kirken står overfor, helt seriøst. Men det ser udfordringerne i øjnene, ikke med frygt men med et ægte håb. Og det håb er født ud af ren og skær tillid til, at Jesus har vundet sejren, og at hans kærlighed vil vinde til sidst.

Ind imellem kan vi falde i den fristelse at blive en frygtsom kirke, der bekymrer sig for vores fremtid som institution. Men der er ingen plads til bekymring i Guds rige. Fremtiden er fuld af håb, og fornyelses- og reformprogrammet opfordrer os til at tage imod det håb, fordi det bygger på Guds løfter, forklarer North.

- Kirkens unge skal udrustes til at fortælle andre de gode nyheder, mener Alexandra Podd fra kirkens ungdomsråd.
– Kirkens unge skal udrustes til at fortælle andre de gode nyheder, mener Alexandra Podd fra kirkens ungdomsråd.
De unge skal ud på gaden

Også en af kirkens unge ledere, Alexandra Podd fra Youth Council, opfordrer til mission:
– For mig handler håbet for fremtiden om, at der stadig er en kirke om 20 år, som min generation kan tjene i og blive betjent af. Det er så vigtigt, at vi udruster de unge i vores menigheder til at gå ud i deres lokalsamfund og dele de gode nyheder om Jesus.

Vi må huske på de hundreder og tusinder af mennesker i vores områder, som ikke kender de gode nyheder om Jesus Kristus.
Vi er bare nødt til at dele vores håb for fremtiden med dem, siger hun.

Karismatiske kirker vokser

Mens de mere traditionelle anglikanske kirker oplever tilbagegang, vokser de karismatiske menigheder. Blandt dem er Holy Trinity i Brompton, London, som i 1990 udviklede Alpha-kurserne. Mere end 29 mill. mennesker i 169 lande har nu prøvet Alpha, og materialet er oversat til 112 forskellige sprog.

Kurset bliver brugt i mange protestantiske kirker samt i den katolske og ortodokse kirke.
På verdensplan har Den Anglikanske kirke over 80 millioner medlemmer i over 160 lande. Især i Afrika er medlemmerne meget imod homo-ægteskaber. Justin Welby mener dog ikke, at denne uenighed behøver at føre til splittelse af kirken.

Både katolikker, protestanter, ortodokse og frikirkeledere i UK er nu med i et stort fælleskirkeligt initiativ, hvor man vil bede om vækkelse i dagene op til pinse 2017. Også Justin Welby er med i projektet, hvor den enkelte kirke dels kan bede internt, dels arrangere fællesbøn sammen med nabokirkerne.

Anglikanske grupperinger

Anglo-katolikker: Lægger stor vægt på sakramenterne, brug af messeklæder, klokkeringning og stille bøn. Mange er imod kvindelige præster og kæmper mod liberal teologi og homo-vielser. Nogle fra denne gruppe har forladt kirken til fordel for den romersk-katolske kirke.

Traditionalister: Den største gruppering, som typisk tror på Gud, dronningen og fædrelandet. Mange går op i, at kirken findes i alle engelske byer og landsbyer som kulturbærende institution, og folk er aktive i det lokale arbejde for forskellige godgørende organisationer.

Liberale: Går ind for, at kirken engagerer sig i verden og hele tiden nyfortolker evangeliet. Grupperingen er positiv over for kvindelige præster og homofile og engagerer sig i sociale aktioner og tværreligiøse projekter. For mange liberale er Gud ”grøn” – og for nogle også af hunkøn.

Evangelikale: Bibeltro kristne, som lægger vægt på det personlige liv med Gud. De er typisk karismatiske og åbne over for moderne typer af lovsang. I denne gruppe finder vi menigheden Holy Trinity Brompton, som har udviklet de verdenskendte Alpha-kurser, hvor millioner af mennesker i forskellige kirker lærer mere om den kristne tro. Ærkebiskop Justin Welby hører til i denne gruppe, mens hans forgænger, Rowan Williams, var mere liberal.
Kilde: pressreader.com