En inspirerende slægtsroman

s15_Hjerter i brandDet er en velskrevet, inspirerende slægtskrønike i romanform, hvor man også kan forestille sig sin egen slægt i historiens lys. Værket hviler dog i sig selv, også uden at man tænker egen slægtsforskning. Berggren skriver netop om sine forfædre, så det har almen interesse.

Vi følger nogle familier gennem de store datoer i dansk 1800-tals historie, hvor Berggren forestiller sig, hvordan enkeltpersoner kan have tænkt, følt og handlet, så det er en ”sand historie – langt hen ad vejen”. Vi læser om deres glæder, skuffelser og oplevelser på godt og ondt.

Det er underholdende, og romanformen gør, at det bliver en levende skildring af livet i Danmark i 1800-tallet. For flere i persongalleriet spiller troen en rolle. Berggren beskriver deres trosrejse, missionens rolle, og hvordan missionshuse blev oprettet og udfoldede sig.

Slægtsoversigten forrest i bogen giver navne og årstal til at holde sammen med teksten, som dog godt kan stå alene.

Historiens vingesus

Vi får lidt beskrivelse af tiden omkring 1801 med englændernes bombardement af København, tabet af den danske flåde, statsbankerotten, omstændighederne ved tabet af Norge i 1814, og forholdene omkring krigene og nederlaget i 1864 samt de efterfølgende opgangstider. I flere afsnit ser man de sociale skel med kontrasten mellem by og land, mellem dem der ejer jord, dem der er ”tyende” og dem der klarer sig som småkårsfolk. De sociale skel betød noget, når man ville gifte sig uden for sin stand og gå andre veje end tidligere slægter. Fx slægten på Hauser Plads i København, hvor familiens ældste søn vælger at blive landmand i stedet for jurist. Og en af de senere familier, hvor man går over til ”fremskridtslandbrug” med eget mejeri, men ender med store lån på trods af prisbelønnet kvalitets-smør.

Frederik Berggren Smidt har siden 1. september 2013 været ekstra præst i Fredens-Nazaret kirker på Østerbro i København (Se Udfordringens artikel 11/9.13) med fokus bl.a. på fornyelse. Inden da var han præst i Tersløse på Vestsjælland. Bogen bærer i øvrigt præg af en yngre mand, som tør skrive bramfrit!

Frederik Berggren Smidt: Hjerter i brand – Slægtskrønike om
kærlighed og krig i 1800-tallets Danmark • 206 sider • 199 kr.
Kahrius Forlag