Fromsejer er død

s2_Poul Henning aug 2007Den afholdte præst var aktiv i tværkirkeligt arbejde og ridder af Dannebrog.

Poul Henning Fromsejer, Roskilde, er død 81 år gammel.

I 20 år var Poul Henning Fromsejer sognepræst ved Roskilde Domkirke. Han var vellidt og respekteret af alle som en markant profil, der ikke gjorde et stort nummer ud af sig selv. Han var kendt for sit rolige væsen, sin åndelighed og sin lune, jyske humor.

Elskede præstegerningen

Det faldt Poul Henning Fromsejer naturligt at tage de svages parti og tale godt om andre.
”At være præst er det mest meningsfyldte arbejde, man overhovedet kan få, for som præst får man lov at bringe godt budskab til folk i en forvirrende verden”, har Fromsejer udtalt.
Han fandt glæde ved alle områder indenfor præstegerningen, men særligt lå konfirmanderne ham på sinde, og ofte fik han hilsener fra tidligere konfirmander, som ikke havde glemt deres gamle præst.

Bondesøn blev præst

Poul Henning Fromsejer blev født ind i en bondefamilie i Vorbasse i Midtjylland. Han blev cand. theol fra Aarhus Universitet, og hans første embede var som hjælpepræst i Aarhus Domkirke. Senere blev han kaldskapellan ved Sankt Pauls Kirke i Aarhus.

I 1959 blev han gift med Kirsten Marie Ditlevsen fra Skjern, og sammen fik de børnene Jens og Dorte. I 1971 flyttede familien til København, hvor Fromsejer fik embede i Utterslev Kirke i Københavns nordvest-kvarter. Senere blev det til 20 år i Roskilde Domkirke frem til 2003.
Herefter fulgte et otium med 13 gode år i seniorboligen i Roskilde vest, hvor han nød at gå lange ture med gravhunden Mika.

Bøger om Gud og glæde

Som 69-årig pensionist var Fromsejer stadig til rådighed for at holde en gudstjeneste i ny og næ, både i Domkirken og i egnens landsbykirker. Han holdt vielser og begravelser og var aktiv som foredragsholder, ofte med humoristiske emner.
Han var særligt glad for tegneserien ”Radiserne”. Som pensionist har han også skrevet 5 små bøger med fortællinger og refleksioner over menneskets forhold til Gud, livet og glæden, bl.a. ”Guds nåde og jords glæde”, ”Livet er en morgengave” og ”Når hjertet klædes i festdragt”.

Juleaften for ensomme

Poul Henning Fromsejer og hans hustru har været meget engageret i ”Juleaften i Konventhuset” for ensomme, ældre og hjemløse igennem 20 år.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Her fejrede man hvert år juleaften med oplæsning af juleevangeliet og gode julehistorier, traditionel julemad med flæskesteg og risalamande, gaver til alle, julesalmer omkring juletræet og gratis taxakørsel hjem til alle, der havde brug for dette.
Denne tradition er fortsat på frivillig basis, siden Fromsejer og baptistpræsten Chresten Eskildsen i 1985 i fællesskab tog initiativ til dette.

Rejser med indhold

Poul Henning Fromsejer samlede i mange år ældre til højskoleophold på Silkeborg Højskole, ture til Løgumkloster Refugium samt påskekursus på Nyborg Strand.

Fromsejer havde en gave til både at samle folk og give dem gode oplevelser med indholdsrige foredrag, udflugter, god mad og åndelig føde.
Hustruen Kirsten Marie var altid med som medspiller. I 20 år var ægteparret desuden rejseledere om sommeren for de kristne rejsebureauer Felix Rejser og Unitas Rejser til lande som Schweiz, Østrig, Tyskland og Norge.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Alsidig formidler

Poul Henning Fromsejer var i sine yngre år redaktør af ”Børnebladet”, ”Kirke & sogn i Aarhus”, ”Lytterposten” og ”Forældrebladet Hjem & Kirke”.
Han var også medarbejder ved jyske dagblade i 50’erne og 60’erne samt medredaktør af Indre Mission Tidende og redaktør af forskellige kirkeblade.

Blandt Poul Henning Fromsejers mange tillidshverv er bestyrelsesposter i ”Kristelig Lytter og Fjernseerforening” og ”Landsforeningen af Menighedsrådsmedlemmer”. Han har været formand for ”Københavns Folkekirkelige Søndagsskoler”, ”Kirkens Korshær i Roskilde” og ”varmestuen Kafé Klaus” samt ”Aktivitetsudvalget i Roskilde Domsogn”.

Skt. Nikolaj Tjenesten

Poul Henning Fromsejer var i over 35 år tilknyttet Sankt Nikolaj Tjenesten i København som frivillig rådgiver. I 2006 udtalte han: ”Jeg kan ikke slippe det, da det giver så meget mening at lytte til ensomme mennesker og i ny og næ give et skub fremad, bede en bøn, opmuntre, fortælle en god historie og bedyre, at livet det er livet værd på trods af tvivl og stort besvær, på trods af det, der smerter”.

Ridder af Dannebrog

Fromsejer blev ridder af Dannebrog i 2003. Han har stået for flere arrangementer i Domkirken, når den kongelige familie holdt en højtidelighed, ligesom han i 1989 har budt velkommen til Pave Johs. Paul den 2. ved dennes besøg i Roskilde Domkirke.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Poul Henning Fromsejer døde fredag 26. august efter kort tids sygdom. Begravelsen fandt sted den 2. september fra Roskilde Domkirke med efterfølgende jordfæstelse på Gl. Vor Frue kirkegård i Grønnegade i Roskilde. Familien ønsker, at man i stedet for blomster giver en gave til missionsselskabet Mission Øst mærket ”Fromsejer – Krigsbørn”.