MAF-fly hjælper Haiti efter orkan

MAF-fly var på vingerne kort efter orkanen for at få et overblik over ødelæggelserne. Foto: MAF
MAF-fly var på vingerne kort efter orkanen for at få et overblik over ødelæggelserne. Foto: MAF

’Matthew’ kostede over 1000 menneskeliv. Nu er Haiti også truet af en koleraepidemi.

Haiti er igen blevet ramt af en voldsom naturkatastrofe. Mission Aviation Fellowship (MAF) har 3 nødhjælpsfly, som bringer nødhjælpsmedarbejdere og forsyninger ud til de isolerede områder fra flybasen i Port Au Prince.

MAF har allerede gennemført flere evakuerings- og ambulanceflyvninger og samarbejder med partnerorganisationer for at kortlægge skaderne og vurdere den bedste måde at hjælpe det nødlidende folk.

Kraftigste orkan i 50 år

Haiti, der ofte betegnes som det fattigste land på den vestlige halvkugle, blev særdeles hårdt ramt, da orkanen Matthew i sidste uge for alvor ramte med vindhastigheder på over 250 kilometer i timen. Det vestlige Haiti blev også ramt af ekstrem regn. Antallet af dødsofre er nu steget til over 1000.

Kommunikationsmidlerne fungerer ikke, og veje og broer er utilgængelige på grund af oversvømmelser. Tusindvis af bygninger og mange familiers hjem og afgrøder er blevet ødelagt.

Voldsomme skader

FNs seneste opdatering siger, at 1,4 millioner mennesker har brug for akut nødhjælp. Befolkningen har behov for rent vand, mad, medicin og husly.

Mere end 300 skoler er ødelagt eller svært beskadiget. Det samme gælder madlagre og høstudbytte i mange områder,
I området Grande Anse er ødelæggelserne enorme. 198 blev dræbt, 97 blev kvæstet og 99.400 er efter uvejret blevet indkvarteret i midlertidige nødlejre.

Over 175.500 bor i nødlejre andre steder i landet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Orkanen Matthew efterlod store ødelæggelser på Haiti, hvor der meldes om over 1000 døde. Som følge af oversvømmelserne er der også udbrud af kolera. Foto: MAF
Orkanen Matthew efterlod store ødelæggelser på Haiti, hvor der meldes om over 1000 døde. Som følge af oversvømmelserne er der også udbrud af kolera. Foto: MAF
Fare for kolera-epidemi

En af myndighedernes højeste prioriteter er at få bragt rent vand frem for at undgå en truende koleraepidemi. Denne risiko er altid til stede under katastrofer, hvor primitive latriner flyder over og blander sig med drikkevandet.

På hospitalet i den sydlige by Port-a-Piment er der ifølge Reuters allerede registreret en drastisk stigning i antallet af koleratilfælde. Her tog lægerne mandag imod et væld af nye patienter, der var helt livløse efter at have kastet voldsomt op. For hver dag, der går, øges risikoen for nye udbrud, siger Marc Vincent fra Unicef.

MAF i aktion fra første dag

MAF hjælper nu andre hjælpeorganisationer, når de ankommer til basen i Port Au Prince. De 3 nødhjælpsfly bringer både personale og nødhjælpsforsyninger ud til de isolerede områder.


Artiklen fortsætter efter annoncen:På én og samme dag transporterede MAF ca. 1 tons fødevarer til Les Cayes og bragte to personer med skader fra Dame Marie til behandling i Port-au-Prince.

Et katastrofe-team fra MAF USA er ankommet for at sikre, at alle nødvendige ressourcer er til rådighed for at hjælpe de nødstedte.
– Destinationerne på den sydvestlige halvø er hårdest ramt af orkanen. Havnebyen Les Cayes samt Jérémie og særligt Dame Marie. Dette område var det meste selvbærende med en succesrig industri centreret omkring kakao og rigelige naturressourcer af frugt og grøntsager. Men orkanen har ødelagt det hele, og de efterfølgende problemer vil medføre sult, tab af levebrød, og ødelæggelse af infrastrukturen, fortæller Paul O’Brien fra MAF’s katastrofeteam.

Katastrofal situation

Haiti står efter orkanen Matthew i en dyb humanitær krise, som kræver et ”massivt svar” fra det internationale samfund, udtaler FN’s generalsekretær, Ban Ki-Moon.

Haitis repræsentant i WHO, Jean-Luc Poncelet, siger efter et besøg i lufthavnen i den hårdt ramte by Jeremie, at situationen efter orkanen er ”virkelig katastrofal.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Alting går meget langsomt, når man ikke har nogen kommunikationsmidler – ingen radio, ingen telefon, ingen veje, og når end ikke en helikopter kan lande, siger han.

MAF Danmark samler ind til hjælpeaktion

MAF International har beregnet, at en foreløbig plan for MAF’s hjælpeprogram i Haiti beløber sig til 200.000 USD og har bedt MAF Danmark om at deltage i aktionen. Der er derfor iværksat en indsamling til dette formål, oplyser MAF Danmark.