’Vær forberedt på at ofre livet for Kristus!’

Verdensranglisten viser, hvor det koster mest at være kristen. Og kristne må forvente at blive forfulgt, mener en egyptisk ærkebiskop
Verdensranglisten viser, hvor det koster mest at være kristen. Og kristne må forvente at blive forfulgt, mener en egyptisk ærkebiskop

Det kan koste både forfølgelse og støtte at følge Kristus, mener ærkebiskop Anis. Han talte til ledere fra den anglikanske kirkes Global South på et møde i Cairo.

– Vær forberedt på at ofre jeres liv for Kristi skyld, sagde den egyptiske ærkebiskop under konferencen den 3.-8. oktober.

Det skriver World Watch Monitor, som hvert år udgiver Verdensranglisten over de lande, hvor kristne forfølges mest.
Ærkebiskop Mouneer Anis talte til anglikanske biskopper fra nogle af de lande, hvor troen koster mest, bl.a. Sudan, Nigeria, Kenya, Myanmar, Sri Lanka, Bangladesh og Sydøst-Asien.

Dialog-tiltag

De over 100 delegerede diskuterede vigtigheden af dialog, både mellem kirkesamfundene og i forhold til andre religioner. Under første del af konferencen var der således repræsentanter fra Vatikanet og den koptisk ortodokse kirke. Også folk fra det sunni-muslimske Al Azhar University i Cairo deltog.
Kirkelederne diskuterede også fattigdom, flygtningekrisen og religiøs vold.

Det kan koste livet at følge Kristus. Og de vestlige kirker skal heller ikke kunne købe sig til indflydelse i syd, mener ærkebiskop Anis fra Cairo.
Det kan koste livet at følge Kristus. Og de vestlige kirker skal heller ikke kunne købe sig til indflydelse i syd, mener ærkebiskop Anis fra Cairo.
Ideologisk slaveri

Ærkebiskoppen talte om de mange udfordringer som findes i syd-kirken, bl.a. ”polygami, tribalisme, korruption og skånselsløs behandling af kvinder”. Han nævnede også ”falsk lære, fx fremgangsteologien, Jehovahs Vidners og Mormonernes lære”.
Samtidig advarede han mod ’ideologisk slaveri’: at nogle vestlige kirker og organisationer bruger deres rigdom og indflydelse til at fremme deres egne dagsordener i det globale syd.

– Vi er nødt til at være klar over det og modsætte os alle typer slaveri, uanset om det er økonomisk eller ideologisk. Ellers risikerer vi at tabe den kulturelle kamp og blive krigsfanger, advarede han.

Flere talere understregede vigtigheden af troskab mod Kristi lære, uanset hvad der opfattes som politisk korrekt i Vesten. Men der var også tid til selvransagelse.
– Vi kan ikke fortsætte med at fokusere på andres fejl og samtidig overse vore egne folks behov, lød det.

Hvad gør kirken, når kristne fornægter troen?

Bishop Emeritus Bill Musk mindede om kirkemødet i Karthago i det 5. århundrede. Her besluttede man, at intet stift har ret til at irettesætte lederne i et andet til trods for store kulturforskelle. Dengang var kirken splittet mellem en latinsk elite, som ville vise omsorg overfor kristne, der fornægtede deres tro under forfølgelse og de lokale berbere, som krævede troskab indtil døden.

Konferencens talere satte også en tyk streg under kirkens nordafrikanske arv. Samtidig udfordrede man synet på kirken som et udenlandsk islæt smuglet ind gennem Europas kolonier. Den amerikanske Dr. Ashley Null talte om alt det som ærkebiskop Thomas Cranmer (en af de anglikanske fædre) havde lært af Skt. Augustin, biskop i Hippo, som ligger i vore dages Algeriet.

I sin tid blev Augustin kaldt ”søn af en berber, der talte latin med afrikansk accent”, sagde Dr. Null, som skriver på en stor afhandling om ærkebiskop Cranmer.

Biskopperne mødtes også med Egyptens præsident Fatah Al-Sisi, som fortalte, at Egypten er meget opsat på at garantere trosfrihed for alle sine borgere.

Ikke mindst Egyptens koptiske kristne har klaget over stadig værre overgreb i årets løb.

Fire britiske biskopper deltog i konferencen i Cairo.

Den anglikanske Kirkes Global South
The Anglican Communion’s Global South er verdens tredjestørste kristne kirkeretning og repræsenterer 72 % af verdens anglikanere eller omkring 62 mio. mennesker. De to største kirkesamfund er den romersk-katolske og de østlige ortodokse kirker.