Vi kan hjælpe indfødte missionærer i Nepal

Hovedgaden i Bandipur, der ligger ca. 1000 meter over havet, med en fantastisk udsigt til Himalaya-bjergkæden.
Hovedgaden i Bandipur, der ligger ca. 1000 meter over havet, med en fantastisk udsigt til Himalaya-bjergkæden.

Forlægger Jørgen Vium Olesen, Scandinavia, fortæller om en rejse til de nye kristne i Nepal.

Det var et fantastisk syn. Jeg havde været oppe kl. lidt over 5.00 samtidigt med, at solen stod op. På den tid om morgenen kunne man opleve, at skydækket, der eller om dagen skjulte udsigten til Himalaya-bjergkæden, var væk, og du kunne se de 8.850 meter høje bjerge i den østlige del af Himalaya, som morgensolen skinnede på, og gav de hvide sneklædte bjerge et gyldent skær, som var helt fantastisk.

Jeg kunne stå der i timevis og beundre dette skue, som hele tiden ændrede sig i forhold til den opgående sol og det varierende skydække.
En duft af Guds majestæt, af skaberværkets skønhed – vi små mennesker kan glæde os over al den skønhed, som Gud har skabt. Omkring kl. 7 var det meste af dette vidunderlige skue igen dækket af skyer, og det var tid til morgenmad sammen med Mogens Larsen, nede i det lille herberg’s cafe, hvor vi boede.

Undervisning af mænd

Jeg var sammen med Hr. Larsen (som i mange år var med i bestyrelsen for Udfordringen) i en lille bjerglandsby Bandipur, imellem Pokra og Katmandu.

Vi underviste 70 mænd fra nogle af de 11.000 små bjerglandsbyer, der er i Nepal. Vi havde senere også i Katmandu nogle frokostmøder for ledende forretningsfolk. Det var en rigtig god oplevelse. Mogens har undervist i Nepal, Afrika og Filippinerne i over 10 år, efter at han stoppede som direktør for Western Service, som han var leder for i Danmark, Norge, Svejts og en del år også i England. Han er en ung mand på 82, but still going strong.

Kl. 5.00 om morgenen dækkede skyer ikke for udsigten til Himalaja.
Kl. 5.00 om morgenen dækkede skyer ikke for udsigten til Himalaja.
Kirkerne vokser

Jeg var i Nepal for ca 50 år siden, med Arkitektskolen i København. Dengang fik jeg også et lille glimt af Himalaya, som jeg aldrig har kunnet glemme siden. Dengang, midt i tresserne, mener man, var der under 1.000 kristne i Nepal, som i mange år var et lukket land for evangeliet. Men dette har ændret sig.

I dag er der ca. 3 millioner kristne, én million registrerede, og 2 millioner ikke registrerede.
Vi var til to gudstjenester i Katmandu, hvor der var liv og Guds ånds nærvær. Nogle skønne oplevelser.

Nepal har en rigtig god tid i disse år. Der er iblandt de kristne en stor iver efter at vinde mennesker, familie og venner for evangeliet og for at plante menigheder, både i de store byer og i de 11.000 landsbyer, der ligger og soler sig under Himalayas sneklædte bjergkæde.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Men der er også forfølgelser fra hinduerne og regeringen, som gerne vil stoppe væksten i kirkerne i Nepal.

11.000 bjerglandsbyer

Nogle af de mænd, vi var sammen med, havde været oppe for at evangelisere i nogle af de små bjerglandsbyer, nogle med kun 10 familier, andre større.

Landsbyerne ligger spredt ud over bjergtoppene, hvor de dyrker majs på små terrasser op ad bjergskråningerne. De må som regel gå nogle dage, ja op til 5-7 dage, ad små bjergstier fra de nærmeste veje, for at nå disse landsbyer. For mig var det en skøn tanke: Tænk, hvis alle disse små og større landsbyer, kunne nås med evangeliet!


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hvordan kan vi hjælpe?

Men hvordan kunne jeg hjælpe? Hvis jeg kunne hjælpe økonomisk og støtte indfødte missionærer, så ville flere kunne drage op til disse bjergbyer, flere ”høstarbejdere” kunne sendes ud til og bringe høsten i hus.

Var det nu bjergene og naturens skønhed, der fik mig til at tænke disse tanker og give mig disse ”visioner”? Den morgen, da jeg tumlede med dette, læste jeg om Jesus, fra Lukas 8:1-3. …”Han gik fra by til by og fra landsby til landsby og forkyndte Guds ord og fortalte de gode nyheder om Guds rige”. Og videre, om nogle af de kvinder der fulgte med.. ”..som af egne midler sørgede for mad til den lille flok”.

Sådan kan vi hjælpe indfødte missionærer

Sagen var klar for mig. Jeg har før oplevet Guds ledelse, ved et lille ord fra Bibelen, som sprang ud af teksten, UPS, Gud sagde vist noget til mig…

Jeg er nu begyndt at støtte en enkelt kvinde, Nani Maya Shresthe, som er blevet anbefalet af en kirke, og som ønsker at plante én menighed i en lille bjerglandsby, Tauthall, ca. 130 km øst for Katmandu, med 900 til 1200 indbyggere. Jeg regner med, ved Guds nåde, at jeg i de kommende år vil støtte mange flere evangelister, der vil plante menigheder i bjerglandsbyerne i Nepal.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hvis du ønsker det samme, så vil jeg gerne sætte dig i kontakt med nogle af de menigheder, vi har kontakt med, eller du kan sende et beløb til dette på bankkontonr. 5470-1312387. Så vil jeg få en kirkeleder til at sende oplysninger, billeder, vidnesbyrd m.m. fra den evangelist, som du støtter, og som vil drage op med evangeliet til bjerglandsbyerne i Nepal.

Saml jer skatte i himlen

Det koster ca. 500 kr. pr. måned at leve i Nepal som evangelist, hvis du er single.

Har du familie og børn, koster det ca. 750 kr. om måneden Hvis du har en ged eller 2 kan du reducere disse udgifter til det halve, og evangelisten har samtidig et arbejde i landsbyen, som giver en vis respekt fra landsbyens hinduer. En ged koster ca. 500 kr.

Du får ganske meget for dine penge ved at underholde en indfødt missionær i Nepal. For mig at se er dette – at støtte indfødte missionærer – en af de bedste måder, hvorpå vi kan støtte mennesker og nationer i den 3. verden. Mission er langt mere værdifuld for en nation, end det er at støtte med social hjælp. I stedet for at give nationerne fisk, mad eller lignende, så kan vi lære dem selv at fiske, selv at forsørge sig selv.

Når evangeliet slår rod i en nation, så stiger uddannelses-niveauet, kreativiteten, innovationen og aktiviteterne i erhvervslivet. Vi giver en nation nyt liv, når vi forkynder evangeliet, og mennesker bliver frelst og modtager Jesus. Han er livet i overflod fra Gud, og dette vil forvandle en nation, på alle livets områder, til det bedre.

Ingen omkostninger

Du kan også selv tage en tur til Nepal, hvis du har mulighed for dette. Måske en trekkingtur sammen med indfødte evangelister fra Nepal, op til landsbyerne i Nepals bjerge.

Min holdning er, at de penge, der gives til indfødte missionærer i Nepal og måske andre nationer, skal gå ubeskåret til dem, der støttes. Altså sådan at der ikke er nogle administrations-udgifter, rejser eller lignende, der betales af de penge, der er givet til mission. Alt dette må vi selv betale af egen lomme.

Brug af litteratur

Forlaget Scandinavia har arbejdet i mange år med Bibelselskabet i Nepal og udgivet vores bestseller Børnebiblen på nepalesisk. Efter vore besøg i Nepal fik jeg også en god kontakt til det største undervisnings-forlag i Nepal, hvor ejeren var kristen.

Vi leverer nu bøger til dette forlag på engelsk, senere vil vi også levere bøger på nepalesisk. Det Illustrerede Nye Testamente på nepalesisk ville være en god bog at dele ud i landsbyerne i Nepal samtidig med, at man besøger landsbyen og forkynder evangeliet.

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte mig. Må Gud velsigne dig i din tjeneste for Hans Riges fremme. Lad os alle samle skatte i himmelen, hvor møl og rust ikke fortærer!