Breve tegner et varmt portræt af Moder Teresa

s15_letters-from-mother-theresa-forsidenEn historie kan være så god og inspirerende, at den er værd at fortælle igen. Moder Teresas historie er blevet fortalt før på både film og i bøger, men historien er så inspirerende, at en genfortælling er velkommen.

William Riead’s film ”The Letters from Mother Teresa” er et varmt og rørende portræt af Moder Teresa og følger hendes liv i 40 år, med fokus på årene 1946-1952.

Den makedonsk fødte nonne var en utrættelig fortaler og forkæmper for verdens fattige og oversete mennesker.
William Riead’s film tager udgangspunkt i de breve, som Moder Teresa skrev livet igennem, og som blev offentliggjort nogle år efter hendes død i 1997. Breve, der afslørede, at hun i årtier havde vandret gennem et spirituelt mørkeland, uden at hun kunne mærke Gud.

Moder Teresa tabte dog aldrig troen på Guds eksistens, og midt i ”sjælens mørke nat” bevarede hun en klippefast tro på, at hendes arbejde var et udtryk for Guds vilje.

Kun få kendte hendes inderste tanker, blandt dem hendes åndelige vejleder, Fader Celeste van Exem (spillet af Max von Sydow), som i filmen mødes med den katolske præst Benjamin Praagh (Rutger Hauer) og taler om brevene et års tid efter Moder Teresas død.

Filmen er et krydsklip mellem de to mænds møde og Moder Teresas liv i Indien flere år forinden.
Fra hendes tidlige år på Loreto-ordenens kloster i millionbyen Calcutta, hvor hun underviste bedre folks børn. Under en retrætetur i bjergene i 1946 oplevede hun Guds kald til, at hun skulle ud af klosteret og ud blandt Calcuttas fattigste i slumkvartererne for at arbejde der. Senere stiftede hun sin egen orden, Missionaries of Charity, som bredte sig til hele verden. Resten er historie.

Jo, filmen er et varmt og rørende portræt af Moder Teresas liv, og som biografi giver den et fint overblik over hendes arbejde og store indsats. Den britiske skuespiller Juliet Stevenson gør en prisværdig indsats som Moder Teresa, og Max von Sydow er som altid driftssikker i rollen som den åndelige vejleder og ven.

Men filmen kan ind imellem også virke en anelse langtrukken, og lidt for pæn, uden den passion, som Moder Teresa selv havde i sit arbejde. Den er pænt fortalt, men kommer aldrig helt op at ringe.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Moder Teresa modtog Nobels fredspris i 1979 og blev af Den katolske Kirke saligkåret i 2003 og helgenkåret i 2016.

Letters from Mother Teresa (DVD) Instruktør: William Riead
114 minutter • 129 kr.