Er jeg syg, fordi jeg har skjult mit fejltrin?

Det der skete dengang, dukker ofte op i mine tanker. Jeg lider faktisk under det både psykisk og fysisk.

Til Orla Lindskov:
Jeg vil først takke dig for, at du vil tage mit brev med i din Brevkasse anonymt.

Jeg er en mand og personlig kristen. Jeg har været kristen hele mit liv, og nu nærmer min 60 års fødselsdag sig med stormskridt.
Jeg har været tilhænger af åbenhed hele mit liv. Men jeg er kommet i krise nu, for forleden talte en prædikant fra vores menighed ud fra ordene om, at alt, hvad der er skjult, skal åbenbares, (Matthæus-ev. kap.10, vers 26).

Lad mig med det samme sige, at jeg er lykkeligt gift og har to dejlige børn.

Jeg blev ramt af prædikantens ord, fordi der ligger noget fra min fortid, som jeg aldrig har fortalt nogen om, heller ikke min hustru og slet ikke mine børn.

Det er noget, der skete, før jeg blev gift. Det er som sådan ikke noget alvorligt. Men jeg skammer mig alligevel over det.
Det var et svigt, som gik ud over en ung kvinde, som jeg kendte dengang. Det skete i tankeløshed og ungdommeligt overmod.

Det letter mig faktisk allerede, at jeg kan skrive dette brev til dig.

Det, der skete dengang, dukker stadigt oftere op i mine tanker. Jeg tænker på om det er alderen, der gør det.

Jeg drømmer også af og til om det om natten. Jeg lider faktisk under det psykisk og har det heller ikke godt fysisk. Om det fysiske skyldes det, jeg lige har nævnt, ved jeg ikke med sikkerhed. Men du har tidligere skrevet, at det fysiske og det psykiske hænger sammen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Min kone er bange for, at jeg går rundt med en depression, for jeg er aldrig glad.
Hun synes også, at jeg skal have en tilbunds-gående undersøgelse af mit helbred. Hun har læst, siger hun, at når man aldrig er glad, kan det skyldes skjult, fysisk sygdom.

Hun mener, at det måske er min mave, der er noget galt med. Den er næsten altid udspilet og hård, siger hun.
Siden prædikanten talte om, at det, der er skjult, skal åbenbares, har jeg haft det dårligt. Jeg er begyndt at frygte døden og Dommens dag.

Tror du, Orla Lindskov, der er mange kristne, der har problemer i lighed med mit?
Når jeg tænker over mit problem, får jeg af og til stærke mavesmerter. Min hustru siger, at jeg skal få min mave undersøgt. Men hun ved jo ikke, hvad der foregår i mit hoved.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Skal det skjulte op? Og i bekræftende fald på hvad måde synes du, det skal ske?
Med venlig hilsen
B.

SVAR:

Det gælder om at finde det rigtige tidspunkt at få din hemmelighed fortalt til hende. Samtalen kan blive til stor lettelse for jer begge.

Du bør betro dig til din hustru

Kære B.
Måske har jeres prædikant sat tanker i gang hos flere. Tanker i lighed med dine.

Jeg tror nemlig, at mange mennesker bærer rundt på en skjult verden, som ingen andre kender til. Det gælder sikkert også for kristne.
For dit vedkommende tror jeg, at tiden er kommet til, at det skjulte skal op i lyset.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ofte er de mindre heldige ting fra fortiden fortrængt inden i os. Så kan det ske, at ved forskellige anledninger, som fx ved en prædiken, begynder det skjulte at presse på for at komme frem i lyset.

Det, at alt skal komme op i lyset og blive set engang; den tanke kan nok give angst og bekymring hos mange.
Måske især fordi skriftstedet taler om en slags tvungen åbenbarelse til allersidst, hvor der ikke mere er mulighed for at skjule noget.

Men i skriftstedet ligger der også en opfordring til at komme op med det skjulte frivilligt. Altså en åbenbaring eller afsløring, kan vi også kalde det, som vi selv er herre over.

Det afhænger faktisk af os selv, hvornår det skjulte skal komme frem.
Bibelen opfordrer os til at vandre i lyset. Det kan det godt være, at det er allerbedst for dig at gå ind i lyset netop nu. Både din psyke og dit fysiske helbred prøver netop nu at råbe dig op. Jeg synes, det er ret tydeligt.

Også for din hustrus skyld. Det er jo ikke godt, at hun skal leve i den vildfarelse, at du måske er psykisk eller endda fysisk syg.
Det kan altid være forbundet med vanskeligheder at finde en at betro sig til. Men for dit vedkommende synes jeg, at din hustru er den rigtige.

I dag taler man også meget om, at der skal være fuld åbenhed mellem ægtefæller. Ingen hemmeligheder bør der være. Det er næsten overskriften over den moderne par-terapi.

Men selvfølgelig skal du allerførst betro din hemmelighed til Gud. Han er jo ikke nogen kold dommer.
At komme til ham er at komme ind i hans lys, som tillige er kærlighed. Alligevel kan vi mennesker godt opleve angst ved at lade Gud se ind i os.

Men det behøver du ikke. Du kommer jo for at bede om tilgivelse for noget, du gjorde i din ungdoms tankeløshed og i dit ungdommelige overmod.

Med hensyn til din hustru og at få din hemmelighed fortalt til hende:
Ja, så gælder her det samme som i mange andre af livets forhold. Det gælder om at finde det rigtige tidspunkt. Helst hurtigst muligt for dig.
Det er jo et pres for dig at leve med det ufortalt og også et pres for hende.

Bed Gud om at vejlede dig ved Helligånden med hensyn til tidspunktet. Så tror jeg, at du vil finde netop det rigtige tidspunkt.

Jeg tror, at resultatet af samtalen vil blive til stor lettelse for jer begge.
Med venlig hilsen
Orla Lindskov

OPLEVELSER:

Kære Orla Lindskov
Tak for de efterhånden mange gange du har hjulpet mig til helbredelse gennem forbøn og salveduge. Det er snart et forløb over adskillige år.
Jeg håber, at du har det rigtigt godt.
Hjertelig tak og mange hilsener.
J.

Kære Orla Lindskov
Jeg skriver til dig, idet jeg gerne vil bede om en salvedug, idet jeg døjer med slidgigt. Gigten giver mig mange smerter og problemer med at gå.
Jeg læser altid din Brevkasse og ved, at du ved Jesu hjælp har hjulpet mange ved forbøn.
På forhånd tak.
Kærlig hilsen
L.L.