Muhammedtegninger koster fængsel i Algeriet

Danske Kurt Westergaards karikaturer af Muhammed førte til store uroligheder i 2005. Det er stadig forbudt at tegne profeten.

Kristne Samir blev dømt for at have Muhammedtegninger på sin Facebookside.

En kristen algierer blev idømt fem års fængsel for at have lagt Muhammedtegninger ud på Facebook. Senere blev hans straf reduceret til 1 års fængsel og en bødestraf.

Det skriver Morning Star News Algeria.
Den 33-årige skuespiller Samir Chamek fra Wilaya de Bouri i Nordalgeriet blev dømt for at have krænket islam ved at have Muhammedtegninger på sin Facebookside. Foruden et års fængsel fik han en bøde på 100.000 algieriske denarer (900 $).

Algeriet har nemlig en lov fra 2006, som stempler enhver ”skriftlig, tegnet eller anden negativ fremstilling af Muhammed eller islam” som en kriminel handling. I Samirs tilfælde var forbrydelsen, at han havde delt andres Muhammedtegninger på Facebook.

Fem timer langt forhør

Samir fortalte Morning Star News om ”retssagen”. Efter et fem timer langt forhør hos politiet fik han en indkaldelse til at møde i retten. Dommeren stillede ham de samme spørgsmål, som politiet havde gjort. Herefter lød dommen på fem års fængsel foruden bøden på 100.000 denarer, fordi han havde fornærmet profeten og islam.
Samir er gift og far til to børn. Han konverterede til kristendommen i 2005. Han siger, at forhøret var meget ubehageligt. ”Jeg var bange, selv om jeg ikke mente, at der var grund til det. Atmosfæren fik hårene til at rejse sig og gav mig ondt i maven”, fortæller han.
Politiet tvang ham til at åbne sin Facebookside, hvor alle tegningerne lå. Forhøret handlede om koranvers og forskellige Muhammedtegninger.
– Jeg var skrækslagen over at have disse karikaturer og dele dem på Facebook, selv om jeg ikke selv havde lavet dem. De har eksisteret længe, og de bliver hele tiden delt i hele verden. Jeg forklarede, at jeg ikke havde nogen særlig interesse i dem ud over den kunstneriske, siger Samir.

Måtte underskrive
arabisk dokument
Han fik først lov til at gå efter at have underskrevet et dokument på arabisk – uden at vide, hvad der stod. ”Jeg havde vel ikke noget andet valg”, siger han.
Efter at have hyret en advokat fik Samir ved appelsagen nedsat sin dom. Nu går sagen videre til Algeriets højesteret, da advokaten ikke mener, at Samir skal dømmes for noget, der har med ytrings- og trosfrihed at gøre.
En anden konverteret muslim, Slimane Bouhafs, blev sidste år arresteret for at have delt et budskab på Facebook, hvor islam kaldes en ”løgn”. Slimane Bouhafs, der blev døbt i 2006, blev idømt fem års fængsel og en bøde på 100.000 denarer den 7. august 2016. I september blev hans dom reduceret til tre års fængsel, og bødekravet blev droppet.
Den aktuelle lov (§144) bliver fordømt af mange menneskerets-organisationer som et brud på international lov. Den bliver ofte anvendt overfor kristne borgere.
97 procent af borgerne i Algeriet er muslimer, og islam har status af statsreligion. Forfatningen tillader dog andre religioner, så længe de respekterer offentlige love og regler, men det er forbudt for ikke-muslimer at missionere overfor muslimer.
Algeriet er nr. 36 på Verdensranglisten over de 50 lande, hvor det er sværest at være kristen.