Rigtige mænd går da i kirke

Steen Jensen

Undersøgelser viser, at kvinder generelt set er mere religiøse end mænd. Kvinder går mere i kirke og beder mere, senest ifølge tal fra den anerkendte amerikanske tænketank Pew Research Center i Washington.

Her i nytåret læste jeg så en avisklumme skrevet af cykelrytteren Brian Holm, der har gennemført Tour de France talrige gange og vel er indbegrebet af maskulinitet og sejhed.

Nå – Brian Holm skrev altså den her avisklumme, og den handler om livets dybeste spørgsmål, om tro og Gud, og Brian Holm sluttede sin klumme med denne sætning:
”Uden at kunne bevise det er jeg rent faktisk sikker på, at der ville være færre med stress, depressioner og sortsind, hvis folk gik oftere i kirke og modtog valium for sjælen”.

Brian Holm fortæller i klummen, at det med Gud og kirke kom ind i hans liv i begyndelsen af 90’erne, da hans kæreste gennemgik en kritisk operation på et belgisk hospital, og han – modstræbende – søgte mod sygehusets kapel og dér bad sit livs første bøn til Gud.
25 år senere går han stadig i kirke. Frivilligt.

”Af en eller anden grund er det super tjekket og cool, hvis man er weekendbuddhist og flintrer rundt og siger shanti shanti eller får ændret sit navn hos en numerolog. Og går man til en form for terapi og bliver veganer, er man et såkaldt moderne menneske – og folk siger: ”Nej, hvor er det spændende”. Men går man i kirke, kigger folk ofte forlegent på én og ligner nogle, der tænker: ”Stakkels mand, han må have det svært, gad vide om han også pisker sig selv med pilekviste”.

Brian Holm er ikke noget perfekt menneske (hvem er det?), og han har bl.a. erkendt dopingbrug, men hans avisklumme er modig og kærkommen. Modig, fordi det ikke umiddelbart giver point i cykelkredse at stå frem og sige, at man går i kirke, og kærkommen, fordi der er brug for kendisser, der kommer frem og taler tidens modetrends midt imod. At turde, hvor andre tier.

Dagen efter, at jeg læste Brian Holms klumme, sad jeg og bladrede i forårets aftenskolekatalog. Her faldt jeg over en artikel med overskriften ”Rigtige mænd dyrker da yoga” – ledsaget af et foto med en flok mænd i lotusstilling og med lukkede øjne.

Hov, tænkte jeg. Rigtige mænd går da i kirke!


Artiklen fortsætter efter annoncen:Eller som machoen og countrysangeren Johnny Cash engang sagde: ”At være en kristen er ikke for tøsedrenge. Det kræver en rigtig mand at leve for Gud – meget mere mand end at leve for Djævelen, ser du”.
Ja, såmænd…
God søndag!