Hvordan gik det Hollands kristne partier ved valget?

Det kristne parti ’Jezus Leeft’ (Jesus lever) kæmper for at afskaffe abort og aktiv dødshjælp. Partiet har også ført en kampagne for, at Holland skal forlade EU.

Krisen i forholdet til Tyrkiet har præget den hollandske valgkamp. Også de kristne partier har udtalt sig om islam og dobbelt statsborgerskab.

Blandt de 28 partier, der stillede op til parlamentsvalget i Holland er der flere, som betegner sig kristne.

Midt i valgkampen med særlige partier for ældre, dyrevelfærd, grønt miljø og nyreligiøsitet var der også en række kristne partier.

Reformert parti imod kvinders stemmeret

SGP: Staatkundig Gereformeerde Partij (Det reformerte politiske parti) er et af de mindre partier. Det startede i 1918 og er dermed det ældste endnu aktive parti i Holland.

Partiet er værdikonservativt, ortodoks-calvinistisk og har mest tilslutning i det såkaldte nederlandske bibelbælte. Partiet er mest kendt for sin modstand mod kvinder i politik og ledende stillinger i det offentlige liv. Der er således ingen kvinder opstillet for partiet, og det førte til en dom for diskriminering i 2005.

Efter en ny domsafgørelse i 2006 har kvinder nu valgret, men kan ikke opstilles som kandidater.Dommen er blevet stadfæstet ved en højesteretsafgørelse i 2010, og SGP har nu appelleret til EUs Menneskerettighedsdomstol for at få medhold.

Politisk korrekte grønne demokrater

CDA: Det traditionelle kristen-demokratiske CDA, der blev dannet i 1977, er et EU-venligt centrumparti.
Partiet, der ligger lidt til venstre for midten, lægger bl.a. vægt på ”grønne miljøværdier” og taler om, at vi skal passe godt på Guds grønne jord.

Partiet har også parlamentsmedlemmer med jødisk, muslimsk og hinduisk baggrund. Partiet har tradition for at gå ind for Tyrkisk EU-medlemsskab.

Partiet gik frem og fik 19 mandater mod 13 ved valget i 2012.

– Gør ikke det samme som den tyrkiske præsident, advarede ChristenUnies Gert Jan Segers den nationalistiske Geert Wilders under en TV-debat om islam.
KD-lignende parti

ChristenUnie, med Gert Jan Segers i spidsen, har været meget fremme i valgkampen. Partilederen har været med i flere TV-dueller med de største politiske profiler. Senest har Segers deltaget i en debat om islam med den omstridte Geert Wilders, som vil forbyde både islam og koranen.

Gert Jan Segers understreger i debatten, at han personligt kender til islam. Han har nemlig sammen med sin familie boet i Egypten i en årrække. Segers udtrykker bekymring over Erdogans udemokratiske linje og beder Wilders om ikke at falde i samme grøft.
Partiet udtaler støtte til Hollands jødisk-kristne arv og har ført valgkamp med sloganet ”Giv tro din stemme”.

Lederen har i valgkampen foreslået, at man indfører samfundstjeneste for unge samt begrænser adgangen til fri abort og eutanasi. Partiet beholder sine 5 kandidater i parlamentet.

Jesus-partiet

Det nyere parti, Jesus Leeft (Jesus lever), vil helt afskaffe abort og aktiv dødshjælp. Partiet er pro-israelsk og EU-skeptisk og har ført en kampagne for, at Holland ligesom Storbritannien bør forlade EU. Partiet kommer ikke ind i parlamentet.