Kristen præst og fem imamer nægtet indrejse

– Det er et skråplan at forbyde indrejse på grund af holdninger, siger Jacob Mchangama fra tænketanken Justitia.

Seks religiøse forkyndere er nu nægtet indrejse i Danmark de næste to år.

Sidste år besluttede et flertal i Folketinget at forbyde visse religiøse ledere adgang til landet. Nu er den første liste klar.

Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Konservative blev i 2016 enige om, at der er brug for en national liste over religiøse forkyndere, der ikke må komme til Danmark.
Nu har Udlændinge- og Integrationsministeriet i en pressemeddelelse offentliggjort de første seks navne på sanktionslisten. Flere af prædikanterne har allerede indrejseforbud i andre europæiske lande.

Koranbrænder og imamer

De seks personer, hvoraf fem er muslimer og én er kristen, har indrejseforbud i Danmark i foreløbig to år fra 2. maj 2017. Listen vil blive ajourført og udvidet løbende. De seks personer er:
Mohamad bin Abd al Rahman bin Milhi bin Mohamad al Arefe fra Saudi-Arabien; Salman Bin Fahad Alodah fra Saudi-Arabien; Abu Ameenah Bilal Philips, som har canadisk nationalitet, men er bosat i Qatar; Kamal El-Mekki fra USA; Mohammad Rateb Abdalah Al-Nabulsi, som stammer fra Syrien, men bor i Jordan samt pastor Terry Dale Jones fra USA – der er på al-Qaedas dødsliste.
Mange udtrykker undren over, at det netop er disse seks mænd, der som de første bliver ramt af indrejseforbuddet. Jacob Mchangama, der er direktør i tænketanken Justitia, undrer sig især over valget af Terry Jones. Han er nemlig mest kendt for at ville brænde koraner.

– Det viser, at man kan komme på listen, hvis man har gjort noget, der ville være et brud på blasfemiparagraffen, hvis det var gjort i Danmark.
Det, synes jeg, er rimelig vidtgående og vidner om, at det kan udvikle sig i en ret vilkårlig retning, siger Jacob Mchangama.

Forbuddet bekymrer

Tænketankens direktør finder også selve indrejseforbuddet bekymrende.
– Jeg er med på, at der kan være god grund til ikke at give en række af de her personer opholdstilladelse. Men at sige, at folk, der har holdninger, som vi ikke bryder os om, ikke kan rejse ind i landet, er et skråplan, siger Jacob Mchangama til Ritzau.

Integrationsministeriet begrunder regeringens generelle holdning i pressemeddelelsen.
– Regeringen vil ikke acceptere, at hadprædikanter kommer til Danmark for at prædike had mod det danske samfund og for at indoktrinere andre til blandt andet at begå vold mod kvinder og børn, udbrede ideer om et kalifat og i det hele taget undergrave vores grundlæggende værdier, forklarer integrationsminister Inger Støjberg(V) i pressemeddelelsen.