Superliga-målmand Marin Skender: Jesus hjalp mig

Stod på mål for Sønderjyske i 120 kampe uden afbud. Nu rejser han hjem til Kroatien. 

Marin Skender er formentlig en af de bedste superliga-målmænd i Danmark. Men aviserne skriver ikke så meget om ham – for han snakker altid om Jesus…

Marin kan ikke lade være, og han kender sin bibel ud og ind.
– Engang tvivlede jeg på det hele. Skabelsen. Adam og Eva. Jesus… Og hvem er jeg, og hvorfor lever jeg?

Ligesom flertallet i Kroatien var jeg vokset op som katolik, men det var bare en tradition for mig, ligesom det er for de fleste danskere at være med i Folkekirken.
Jeg var også bange for Gud. Jeg var sikker på, at jeg ikke var god nok. Og når jeg havde gjort noget forkert, løb jeg ikke hen til Gud, men væk fra ham, fortæller Marin.

Færdig?

– Men da jeg var 32 år ændrede alt sig. Jeg var arbejdsløs i syv måneder, og alt så ud, som om jeg var færdig som professionel fodboldspiller, fortæller Marin.
– Men i denne periode åbnede jeg mit hjerte og bad til Gud: Hvis du findes, så hjælp mig. Vis mig hvem, du er, og hvem jeg er.

Det er et meget vigtigt tidspunkt i ethvert menneskes liv. Vi vil altid selv køre bilen, og så kan Gud sidde ved siden af eller bag i bilen. Men vi må komme til det punkt, hvor vi overgiver os og siger: Okay, her er rattet. Du kører. Vis mig, hvad du vil.
Da jeg gjorde det, begyndte der at ske noget godt.

Blafferen

– En dag så jeg en blaffer i vejsiden. Jeg stoppede og tog ham op. Det viste sig, at han var både teolog og biolog, så de næste to timer kunne han svare mig på alle mine spørgsmål!
Det var, som om et slør blev løftet, og mit sind åbnede sig.
Jeg begyndte at studere mange bøger, og jeg læste om Jesus og korset for første gang, og om Guds store kærlighed.
Jeg opdagede, at Bibelen ikke kun handlede om, hvad jeg skulle gøre, men om hvad Gud havde gjort, og hvad han ville gøre. Jeg overgav mig og blev født på ny.

Fred midt i krisen

– Jeg fik en dyb fred midt i min store krise. Det gjorde mig intet, at jeg ikke havde job som målmand, for jeg nød at læse i Bibelen og bede til Gud. Det blev de bedste 7-8 måneder i mit liv.
Jeg blev forandret. Noget skete straks, andre ting tog tid.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jeg var blevet gift som 28-årig, og jeg var meget stolt af, at jeg aldrig var min kone utro. Men Djævelen havde alligevel fået fyldt 5 pct. af mit liv med pornografi og begær, og – alt muligt. Og jeg var blevet slave af mit begær. Jeg havde forsøgt at ændre mig hundrede gange, men kunne ikke.

Nu ændrede det sig på ét sekund, da jeg tog imod Jesus.
Men der var andre ting, som ændrede sig henad vejen.
Jeg var fx ofte vred og havde svært ved at acceptere afgørelser, der var unfair. Men nu havde jeg fred i mig selv og blev ikke så vred. Jeg har ofte stået og bedt i målet – nogle gange beder jeg også i tunger, og det gør mig rolig.

Men naturligvis mødte jeg også modstand. For jeg ville jo have, at alle skulle høre om det fantastiske, jeg havde oplevet, og det var de ikke alle klar til. Så der var nogen, der sagde, at jeg var kommet med i en sekt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Til Georgien?

– Efter syv måneder fik jeg endelig et tilbud som fodboldmålmand – men det var det værste tilbud i min karriere. Det var fra Georgien, som havde den værste liga i Europa. Og jeg spurgte Gud: Er det virkelig dét, du ønsker? Jeg havde tænkt mig noget i Spanien, Italien eller Tyskland.

Min kone var i 7. måned og tog med på betingelse af, at hun kunne få en læge. Vi tog derned og fik en dårlig lejlighed af klubben. Det var ikke nemt. Da klubben ikke havde skaffet en læge på tre uger, rejste hun hjem. Efter at have født, vendte hun tilbage.
I fire måneder var jeg alene – med Gud. Og det var fantastisk. Jeg kunne ærligt svare, at jeg havde det fint, når folk spurgte.

Sønderjyske

– Så kom tilbuddet fra Sønderjyske i Haderslev. Dengang var det en lille klub uden succes. Men vi rejste derop, og for hvert år oplevede vi Guds ”favør”.
Vi blev endda nr. 2 i superligaen, foran store klubber som Brøndby, FC Midtjylland og AaB, som havde et større budget.

Vi spillede i Europa. Jeg blev interviewet til en masse aviser. Og jeg fortalte dem alle om Jesus – så efterhånden holdt de op med at interviewe mig, smiler Marin.
– Selv om jeg stod i 120 kampe i række uden afbud som 37-årig, skrev de ikke om det. Selv når der virkelig var noget at skrive om, interviewede de mig ikke.
Men da jeg begik nogle små fejl, hakkede de straks på mig.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Vi kæmper ud fra sejr

– Sådan er det at være kristen. Du må regne med modstand. Du må regne med uretfærdigheder.
Men bliv ikke vred. Bliv ikke modløs. Det er naturligt. Det er værre, hvis du slet ikke møder modstand – så er der måske noget galt med dit liv som kristen.
Husk, at du kæmper ikke imod mennesker, men imod åndelige magter. Det siger Paulus i Efeserbrevet, forklarer Marin og slår op i sin meget slidte bibel på kapitel 6.
Vi kæmper ud fra en sejr. Vi er overkommere. Vi er sejrende, fordi Jesus har sejret.
Gennem alt det svære, vi møder, forbereder Gud os til noget større. Ikke alt er Guds vilje. For Djævelen angriber os på mange måder. Men Gud hjælper os til at holde ud, siger Marin.

Hvad nu?

Marins kontrakt udløber nu, og han forbereder sig på at vende tilbage til Kroatien.
– Endnu ved jeg ikke præcist, hvad jeg skal. Men jeg er sikker på, at Gud har gode planer. Og jeg er spændt på, hvad jeg skal.
Jeg håber også at jeg får mere tid til familien. Jeg vil også gerne fortælle andre om Jesus.