IPSICC

Tak for Mor, børn og fred

Bukketten til mor behøver ikke komme fra blomsterhandleren…

Mors Dag har en dyster baggrund i tidligere tiders krige og høje børnedødelighed.

I Danmark fejrer vi ligesom i USA og en række andre lande Mors Dag den 2. søndag i maj. Det var da også en amerikansk kvinde, der opfandt begrebet.

I 1872 fik forfatter og kvinderetsforkæmper Julia Ward Howe (1819-1910) den idé at skabe en dag for mødre. Samtidig skulle det være en dag for fred.
Anna Jarvis (1864-1948) udbredte kendskabet til dagen for at ære sin egen mor, der bl.a. arbejdede for at forbedre de sanitære forhold og mindske børnedødeligheden.
Anna Jarvis fik indført, at dagen skulle falde den anden søndag i maj – og skikken bredte sig hurtigt. Dagen har været officiel helligdag i USA siden 1914.

Kirkedag i England

I Storbritannien kunne børn og unge fra 1600-tallet få fri fra arbejdspladsen den fjerde søndag i fasten, så de kunne besøge deres ”moder-kirke” i området. Dagen blev derfor kaldt Mothering Sunday og var ofte den eneste dag om året, hvor alle i familien kunne være sammen.
I Nordengland og Skotland hed dagen Carling Sunday, fordi man serverede en speciel slags pandekager (carlings). Nogle steder har man dog serveret andre søde sager som plumkage med rosiner og frugt eller sød hvedegrød kogt på sødmælk.

Mothering Sunday i Storbritannien er nu afløst af en egentlig Mors Dag, som dog stadig falder den fjerde søndag i fasten.

En hvid nellike til mor

Anna Jarvis forsøgte at introducere den hvide nellike som symbol på Mors Dag. Blomsten skulle symbolisere dyderne renhed, trofasthed, ærbarhed, barmhjertighed, kærlighed og skønhed.
Senere begyndte folk med levende mødre at bære røde nelliker, mens folk, hvis mødre var døde, bar hvide nelliker.
Det har siden udviklet sig til en stor kommerciel succes for blomsterhandlerne.

Indført af danske baptister

I 1910 inviterede baptistmenigheden i Rønne til den første danske ”Moders Dag”, og 400 mennesker deltog.
I 1929 indførte rigsdagsbetjent Christian Svenningsen yderligere en tradition med pengeindsamling til fordel for krigsenker og mødre, der havde mistet en søn. Han havde selv været soldat i USA’s hær under 1. verdenskrig. Senere gik pengene til Mødrehjælpen.
Også porcelænsfabrikken Bing og Grøndahl lever højt på skikken med Mors Dag. Siden 1969 har fabrikken nemlig fremstillet særlige særlige mors dag-platter.

Julia Ward Howe

skrev en kampsalme for USA – og ville gøre Mors Dag til en dag for fred.