’Jeg har aldrig set noget mere sårbart i hele mit liv’

Det gjorde stærkt indtryk på MF Christina Egelund (Liberal Alliance) at se nøden hos fordrevne irakiske familier. Hun oplevede Mission Østs medarbejdere uddele hjælpen omkring Mosul og i Kirkuk med værdighed og respekt for de flygtede familier, fortæller hun.

Det er sundt for politikere at komme ud i virkeligheden og møde mennesker, som har mistet alt og er fuldstændig afhængige af humanitær hjælp fra Danmark.

Sådan reflekterer Christina Egelund efter at have været med ved Mission Østs nødhjælpsuddelinger i Nordirak.
Christina Egelund er medlem af Folketinget for Liberal Alliance, som hun blandt andet er politisk ordfører for. Og derfor lå det lige til højrebenet at dele sine erfaringer fra rejsen med partikollegerne på Christiansborg.

Spørgsmål om liv og død

”Vi ved jo godt, at der er krig og konflikt, og at det har menneskelige omkostninger, specielt på den civile side. Men det er noget helt andet at komme tæt på og se, hvordan hele området i Nordirak er præget af krig. Og det er meget stærkt at møde mennesker øje til øje, mennesker, hvis liv jo er afhængige af omverdenens hjælp. Det gør et så stærkt indtryk, at man næsten ikke kan beskrive det!”
Christina Egelund kom virkelig helt ud i nærheden af fronten, da hun rejste med Kim Hartzner for at være med til at uddele brændstof, tæpper, madrasser og hygiejneartikler til fordrevne i Nordirak i marts 2017.

Kan lyset i øjnene blive tændt igen?

Hun kom helt ind i hjemvendte flygtninges sønderbombede og udplyndrede huse, og hun mødte bl.a. en gruppe flygtninge, som pludselig strømmede ind i en flygtningelejr:
”De havde vandret i 12-15 timer inde i de besatte områder og ud til fronten, hvorfra de så blev fragtet hen til flygtningelejren. Og her sad så en flok kvinder og børn på jorden, helt bogstaveligt.
Jeg har aldrig set noget mere sårbart i hele mit liv! Børnene var fuldstændig udmattede – det er jo klart, at når børn, som lige har lært at gå, skal til at gå imellem 12 og 15 timer, sultne og tørstige, bliver de totalt udmattede.
En lille drengs blik borede sig fuldstændig fast. Det er jo at kigge ind i nogle øjne, hvor lyset bare er slukket – for en stund i hvert fald. For jeg håber, at det på et eller andet tidspunkt bliver tændt igen. Det, de har været udsat for, er så barskt, at man slet ikke kan forestille sig det.”

Hjælpen er konkret og afgørende

Det gjorde samtidig stort indtryk at se Mission Østs medarbejdere i aktion, fortæller Christina Egelund. På spørgsmålet om, hvorvidt nødhjælpen nytter, svarer hun:
”Ja, det gør den, helt afgjort. Det er der slet ikke nogen tvivl om. Og det, at en dunk petroleum gør en forskel for dem, siger jo også bare noget om, hvilket behovsstadie, de er på. At deres overlevelse står og falder med, om de kan få varmen om natten, om de kan koge deres mad, og om de kan koge vand, så de har rent vand at drikke.
Så det er helt uden for nogen tvivl, at hjælpen gør en fuldstændig konkret og afgørende forskel for de her menneskers fremtid. Og afgør, om de overhovedet har en fremtid.”

Værdig tilgang til sårbare mennesker

Og så lagde hun mærke til et særligt kendetegn ved den måde, Mission Østs medarbejdere arbejdede på, både de internationale og de lokale:
”Det er meget værdigt. Det er jo sårbare mennesker, man står med, mennesker i sårbare situationer. I mødet med mennesker, der er så skrøbelige, er det vigtigt, at man går til det med en stor portion værdighed. Og det synes jeg, at Mission Øst gør. De møder flygtninge og fordrevne i øjenhøjde, så de sårbare grupper ikke føler sig set ned på.
Det tænkte jeg ikke meget over, før jeg rejste derned, men det synes jeg var helt åbenlyst:
Værdighed er en meget stor værdi i det arbejde, som Kim Hartzner og hans gode medarbejdere udfører,” slutter Christina Egelund.
Christina Egelund er medlem af Folketinget for Liberal Alliance. Her er hun både politisk ordfører, retsordfører og Europaordfører. Hun har læst lingvistik og litteraturvidenskab ved Sorbonne universitetet i Paris og taler fem sprog.

Christina Egelund deltog ved Mission Østs uddeling af brændstof, varmeovne, tæpper og madrasser uden for Mosul og Kirkuk i Irak i marts 2017.


Artiklen fortsætter efter annoncen: