Danmark stopper støtte til palæstinensiske organisationer

Udenrigsminister Anders Samuelsen har besluttet at stoppe al støtte til en palæstinensisk kvindeorganisation, som forherliger terror. Desuden vil han fastfryse al støtte til 24 palæstinensiske organisationer – indtil de er blevet undersøgt, at pengene ikke går til  forherligelse af terror eller opildning til had mod Israel.

Den dramatiske beslutning kommer efter at Samuelsen er blevet underrettet om, at kvindeorganisationen WATC har forholdt udenrigsministeriet væsentlige oplysninger om et palæstinensisk kvindecenter i Burqa på Vestbredden, der er opkaldt efter en kvindelig palæstinensisk terrorist.

WATC har tidligere offentliggjort en artikel, der fremstiller terroristen Dalal al-Mughrabi som rollemodel.

»Jeg vil ikke forbindes med den slags retorik eller organisationer. Det vil jeg simpelthen ikke,« siger udenrigsminister Anders Samuelsen til Berlingske.

I en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet siger Anders Samuelsen: »Jeg er forarget over, at WATC, der hævder at arbejde for menneskerettigheder, ikke bare har forherliget en terrorist, men også misbrugt tilliden fra et gavmildt folk som det danske. Det er fuldstændig uacceptabelt, og jeg kan ikke stærkt nok tage afstand fra det. Danmark og danske skattekroner må under ingen omstændigheder bruges til noget, der på nogen som helst måde forherliger eller promoverer terrorister. Derfor vil vi nu også forlange af WATC, at de betaler dansk støtte tilbage«.

»Der må ikke skabes mistillid til, at dansk bistand udelukkende bruges til fredelige og opbyggelige formål. Det har de danske skatteydere krav på – og derfor slår vi nu hurtigt og konsekvent ned. Samtidig fortsætter vi undersøgelsen, og vi kommer under ingen omstændigheder til at genoptage støtten, hvis ikke vi er betrygget i, at organisationerne har rent mel i posen,« siger Anders Samuelsen i pressemeddelelsen.

Udviklingen sker efter, at udenrigsminister Samuelsen for nylig var i Israel. Som omtalt i Udfordringen (uge 22) var der et hjerteligt møde mellem Samuelsen og de israelske ledere. Men efter besøget tog Samuelsen til det palæstinensiske Ramallah for at forære dansk støtte til palæstinensiske organisationer.

Udfordringen kritiserede dette i lederen, hvor redaktør Henri Nissen bl.a. skrev:


Artiklen fortsætter efter annoncen:“Danmark må også officielt vælge side. Man kan ikke som udenrigsministeren først holde et hjerteligt møde med israelerne, og derefter smutte til Ramallah og give dansk støtte til den palæstinensiske boycot-bevægelse.”

Udfordringen er vidende om, at der bl.a. i den konservative folketingsgruppe var utilfredshed med støtten til palæstinenserne.

Den israelske premierminister Netanyahu har desuden kontaktet statsminister Lars Løkke Rasmussen for at klage over støtten til Israels fjender.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Herefter er regeringen åbenbart blevet enig om at stoppe – eller i hvert fald fastfryse – støtten til de 24 palæstinensiske organisationer.

De tidligere S-R og S-R-SF regeringer støttede kraftigt palæstinenserne, og daværende udenrigsminister Villy Søvndal ønskede at gøre israelske varer fra bosættelser ulovlige og mærke dem, så forbrugerne blev advaret imod at købe jødiske varer. Søvndal er nu helt ude af det politiske liv.

Kristne forbedere, der beder for fred i Mellemøsten, har efter Samuelsens besøg opfordret hinanden i mails til at bede for en afsløring af de palæstinensiske terror-organisationer og et stop for dansk støtte. De har nu fået svar på bøn.