Kloakarbejder nægtet lægehjælp – nu er han død

Irfan Masih havde brug for akut lægehjælp efter at være besvimet i kloakken. Nyheden om lægernes afvisning og medskyld i hans død har været bragt i alle pakistanske nyhedsmedier. Nu overvejer myndighederne at give familien en kompensation.

Tre læger nægtede at ødelægge deres Ramadan-faste for at hjælpe en ”uren kristen”. Men måske handler afvisningen mere om kaste-forskelle end om islam.

En 35-årig kloakarbejder er død den 1. juni efter at tre muslimske læger nægtede at røre ham, skriver World Watch Monitor.

Lægerne afviste at hjælpe Irfan Masih, før han var blevet vasket, for hele hans krop var dækket af kloakslam.

Lavkaste og kristen

Ifølge lægerne ville deres egen Ramadan-faste blive ugyldig (”mahruh”), hvis de rørte en uren. Denne betegnelse bruges også generelt om medlemmer af lavere kaster. Ordet for lavkaste, ”chuhrah”, er en nedgørende betegnelse for kloakarbejdere, og ordet bruges ofte som et synonym for ”kristen” i Pakistan.

Muslimske læger nægtede at hjælpe Irfan Masih under Ramadanen.

Irfan Masih døde den 1. juni i et hospital 300 kilometer fra Karachi. I byen Umar Kot er der omkring 75 kristne familier. De fleste af dem arbejder med renholdelses-opgaver, fordi mange muslimer nægter at tage denne type arbejde. De fleste pakistanske kristne opfattes derfor som både rituelt og bogstaveligt ”urene” af folk i de højere kaster.

Anklager lægerne

Irfan Masihs død har fået flere af de kristne i byen til at kræve en sigtelse mod de tre læger. Politikommissær Usman Javed Bajwa har fortalt World Watch Monitor, at man har registreret sagen som et tilfælde af uagtsomt manddrab.
En pakistansk kristen NGO mener, at lægeløftet forpligter en læge til at behandle en patient, hvis liv er i fare, uanset forskelle i religion og klasse.
”Vi fordømmer denne hændelse på det stærkeste. Et samfund bliver ekstremt farligt, når det ignorerer alle menneskelige normer, skriver The Cecil and Iris Chaudhry Foundation.
Andre iagttagere påpeger, at lægernes afvisning af patienten har mere at gøre med det indiske kastesystem end med muslimsk teologi. I virkeligheden kan muslimer nemlig opnå fritagelse fra fasten, fx hvis de er på rejse eller er syge.

Ulykken

Den ugifte Irfan Masih, som stadig boede hjemme, mødte på arbejde ved syvtiden den 1. juni. Sammen med to kristne kolleger fik Irfan besked om at gå ned i kloakkerne – uden masker eller beskyttelsesdragter, fortæller Irfans bror Parvaiz til World Watch Monitor.
– De protesterede mod opgaven med henvisning til, at kloakkerne havde været lukket så længe, at de ville være fyldt med giftige gasser, men tre inspektører fortalte dem, at de skulle udføre opgaven, hvis de ville beholde deres jobs.
Da en af Irfans kammerater fik åbnet det blokerede rør, sivede der giftige gasser ud, og han besvimede. Derfor gik Irfan selv ned med et reb og bandt det om ham for at trække ham op. Men knuden løsnede sig, og kammeraten faldt ned oven på Irfan, som også besvimede. Den tredje medarbejder besvimede også, da han ville hente de to andre.
Til sidst lykkedes det de pårørende at få de tre bevidstløse mænd løftet ud.
– Vi ringede til hospitalet for at sige, at vi kom ind med tre bevidstløse mænd. Vi forventede, at de ville tage imod dem og behandle dem hurtigst muligt, men det modsatte var tilfældet: Den første læge, der skulle undersøge dem, bad en klinikmedarbejder om at vaske dem, før han ville undersøge dem. Begrundelsen var, at han fastede, og enhver fysisk kontakt med mændene ville betyde, at Allah ikke ville acceptere hans faste, forklarer Parvaiz.
– De to næste læger havde den samme holdning. De gav heller ingen lægehjælp.
Den fjerde læge, Hanif, tog sig af dem. Han bad om ilt til Irfan, men det havde man ikke på hospitalet.
Irfans kolleger blev sendt videre til Hyderabad i kritisk tilstand. Hanif selv undersøgte Irfan – og erklærede ham død.

Menneskerettigheds-sag

Umar Kots politi bekræfter, at der er rejst tiltale mod seks personer, efter at Irfans far havde klaget over forløbet.
Kanwal Lal Malhi, som arbejder for en lokal NGO, har fortalt World Watch Monitor, at flere organisationer og menneskeretsaktivister har hjulpet de kristne med at organisere protesten.
– Jeg blev sammen med familien indtil regeringen besluttede at tage sagen op. I starten ville politiet slet ikke høre på dem, siger Kanwal Malhi.
Ifølge en rapport fra Minority Rights Commission i 2012 er mindst 70 døde i forbindelse med arbejde i kloakkkerne siden 1988.
Irfan Masihs skæbne har fyldt meget i alle nyhedsmedierne, og sagen har rystet Pakistan. Nu overvejer regeringen at give de pårørende en form for kompensation.