Nyd livet uden at spilde tiden

Minutterne kan let blive til timer, når vi lige skal slappe af på sofaen…Bagefter fortryder vi, at vi har spildt tiden.

Bliver vi angrebet bagfra af sofaen? Eller er det Facebook, der stjæler vores tid? Uanset hvad vi spilder tiden med, kan vi lære at styre det, der let kommer til at styre os.

Vi sætter os for at slappe af eller for at tænke på noget andet … og før vi ser os om, er minutterne blevet til timer, og vi har igen spildt tiden.

Vi har alle sammen gjort det.
Vi er skyldige!
Det sker igen og igen, trods alle gode hensigter. Vi føler os tomme og fortryder, for vi får aldrig den tabte tid tilbage. Vi ender med at blive stressede over det – men igen og igen falder vi i den samme fælde, skriver Cristina Rutkowski i sin blog på AM 1260 the buzz.
Hun er blandt andet inspireret af Jacquelle Crowe, som har skrevet om, hvordan teenagere ofte spilder tiden.

Men hvad kan vi så gøre for at bruge tiden godt?
Vi kan fx følge disse fem tommelfingerregler. De kan dels hjælpe os til ikke at spilde vores tid – dels hjælpe os til at leve mere meningsfyldt og målrettet.

1. Kend dine prioriteter

Det med prioriteterne er ikke bare en cliché. Hvis du ved, hvad du vil og har viljen til at gøre det, er du godt på vej til at kurere sygdommen. Ellers bliver det kun til symptombehandling.
De fleste kristne vil nok være enige om, at vi skal arbejde hårdt og gøre det gode. Men hverdagens mange krav og forventninger får os til at køre af sporet.
Hvis vi skal ud af den onde cirkel, må vi derfor arbejde på at blive bevidste om, hvad der er vigtigst, og hvad der har førstepladsen i vores liv. Og så må vi have det for øje.
Vi må omskrive vores to do-liste, så vi bliver på det gode spor.

Sociale medier er en anden tidsrøver…
2. Hvordan har du det med medierne?

Du har hørt det før. Men vi kan ikke gøre os færdige med problemet en gang for alle. Fra tid til anden må vi simpelthen overveje, om medierne er kommet til at fylde for meget i vores liv.
Ifølge Jacquelle Crowe kan medierne ind imellem tilbyde gode, uskyldige fornøjelser, som vi roligt kan nyde. Men medierne bør ikke lægge beslag på al vores tid, for det vil gå ud over de opgaver, som Gud lægger til rette for os.
I vores teknologiserede verden kan vi ikke undgå medierne. Men vi skal styre dem – ellers vil de styre os.

3. Tag tyren ved hornene

Ofte kaster vi os ud i hektisk aktivitet for at glemme vore problemer. Men det en rigtig dårlig ide, for vi udskyder bare det uundgåelige. Før eller siden bliver vi nødt til at forholde os til livet.
Faktisk har problemerne det med at vokse sig større og værre, hvis vi lægger dem fra os. Det er ikke bare et spild af tid at udskyde problemer, det giver os også stress.
Så det gælder bare om at tage tyren ved hornene. Det sparer tid på den lange bane.

4. Hold fri

Når vi har spildt vores tid, får vi tit skyldfølelse. Og den skyldfølelse får os bagefter til at fare hovedløst afsted for at indhente det forsømte.
Men ofte kommer vi til at bruge for meget tid med netflix, sociale medier eller med at flade ud på sofaen, fordi vi faktisk havde brug for hvile. Og vi kommer til at forveksle hvile med dovenskab.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Problemet er, at selv om vi godt ved, vi har brug for hvile, har vi svært ved at finde ud af, hvordan vi gør det rigtigt.
Derfor: Find ud af, hvad der giver dig hvile – og gør det!

5. Tiden er en gave – ikke en opgave

Hvis vi husker på, at vor tid er en gave fra Gud, kan vi lettere få det rigtige perspektiv. Hvis vi hele tiden ser tiden som krav og opgaver, ender vi i et hamsterhjul af frustrationer.
Vi skal huske, at det er Gud, vi står til regnskab overfor, når det gælder vores tid. Ellers kommer vi let til at spilde tiden, understreger Jacquelle Crowe.

Her må vi huske det, apostlen Paulus skriver:
”Gud har gjort os til det, vi er. Vi er nye skabninger i Jesus Kristus, så vi kan gøre de gode gerninger, som Gud i forvejen har lagt til rette for os.” (Ef. 2:10).


Artiklen fortsætter efter annoncen:Vi må huske, at tiden er en smuk gave fra Gud, og at han ønsker, at vi lever livet fuldt ud. Gud holder ikke regnskab med hvor mange dage, vi bruger godt. Men han længes efter at se os gøre de gerninger, han selv har lagt til rette for os. Det skal vi gøre sammen med de mennesker, Gud har sat os iblandt. Men vi skal først og fremmest leve vort liv i kærlighed til ham.

Du behøver ikke at spilde et eneste øjeblik. Det er nu, du skal lære at styre din tid, kende dine prioriteringer og leve det liv, Gud ønsker for dig: Et liv med overskud, glæde og frihed.