Smerter er sjældent årsag til ønsket om eutanasi

Canada har det sidste år tilbudt ”dødshjælp” på mange hospitaler. Nu har man undersøgt, hvorfor patienter vælger livet fra.

En canadisk undersøgelse belyser, hvad der får patienter til at bede om hjælp til selvmord.

En undersøgelse fra Toronto, som beskrives i det The New England Journal of Medicine viser, at patienter, som beder om eutanasi ikke nødvendigvis føler fysisk smerte. Derimod lider de af ”eksistentiel smerte”, skriver World News Service.

Siden Canada sidste år legaliserede eutanasi, har hundreder bedt om det, der kaldes Medical Assistance in Dying (MAID). I undersøgelsen indgår data fra fire hospitaler, som tilbyder MAID, og konklusionen er, at frygt for tab af kontrol er den væsentligste årsag, når folk ønsker at dø.

’De rige og hvide vil dø’

– Dem, der fik MAID var fortrinsvis hvide og relativt velhavende, og de pegede på, at tab af selvstændighed var den primære årsag til deres ønske. Blandt de mest udbredte årsager var ønsket om ikke at være til besvær for andre, frygt for at miste sin værdighed og det ikke at kunne nyde livet. Kun få patienter nævnede utilstrækkelig smertelindring eller andre symptomer, lyder konklusionen af undersøgelsen.

Vant til at være i kontrol

Psykiater Madeline Li udtalte til The Washington Post, at hun ikke er overrasket over resultatet.
– De fleste er veluddannede og velhavende – folk som er vant til at have succes og kontrol med deres liv, og det er sådan, de ønsker deres død, forklarer Madeline Li. Hun nævner en marathon-løber, som var sengeliggende med cancer og forklarer: ”Det var ikke sådan, hun så sin identitet”.

Ifølge MAID-programmet skal patienterne lide af ”en alvorlig og uhelbredelig sygdom, hvor en naturlig død forventes inden for en overskuelig fremtid”. Patienterne behøver dog ikke at være døende for at komme i betragtning til MAID-programmet.