Kald ikke urent, hvad Gud kalder rent

Mirjam Røgeskov
Journalist og forfatterspire

Jeg tror, den danske kirke er på vej ind i en fantastisk tid, hvor vi vil se mennesker i kirken, som er anderledes, end vi er vant til. Her er historien om Peters syn vigtig.

I et syn ser Peter en dug med forskellige dyrearter, som Loven forbyder jøderne at spise. Derfor nægter Peter, da Herren befaler ham at spise dyrene: ’Ikke tale om, Herre!’ erklærede Peter. ’Jeg har jo aldrig spist noget urent eller vanhelligt.’ Stemmen talte igen: ’Det, som Gud har erklæret for rent, må du ikke kalde urent’” (Apostlenes gerninger 10,14-15 BPH). Hvad kalder vi urent, som Gud har erklæret rent, fordi vi har en forestilling om, hvordan kristne skal være? Jeg tror, vi kommer ind i en tid, hvor vi vil se mange mennesker i kirken, som vi ikke har set indtil videre; mennesker der har sagt ja til Jesus, men som ikke opfører sig, som vi tænker, man skal.

Et par timer efter jeg havde læst om Peter og kødet, stødte jeg på et klip med guitaristen i nu-metalbandet Korn, Brian Welch. Brian gav sit liv til Jesus, og efter at have forladt bandet sagde Gud, at han skulle vende tilbage. Han er stoffri og ændret for altid, men han går stadig i t-shirts med dødningehoveder, sort make-up og spiller sange med mørke tekster. Gud har erklæret Brian ren i Jesu blod, så vi skal ikke erklære ham for uren, selvom han ikke opfører sig som andre kristne. Det samme gælder de mennesker, vi kommer til at se i kirkerne, der ikke taler, handler, tænker og klæder sig, som vi har været vant til i kirken – ligesom dig er de også i en helliggørende proces, og det er Helligånden, der er ansvarlig for deres udvikling.

Ja, vi skal tale om et gudfrygtigt liv, men vores opgave er at elske i ord og handling og huske, at enhver, der tilhører Jesus, er en ny, ren skabning uanset opførsel, som Helligånden nok skal ændre efterhånden. Det er vigtigt, at kirken bliver bevidst om det her, så vi ikke jager dem væk, som Jesus sender ind i sin kirke, både før og efter de giver deres liv til ham.