Min søn kan ikke falde i søvn om aftenen

At lade et bange barn ligge alene for at lære at overvinde sin angst selv, er ikke et særligt godt valg. Der er risiko for, at barnet når frem til: ”Når jeg har brug for hjælp, får jeg den ikke…”

Kære Suh.
Min søn på 8 år har svært ved at falde i søvn om aftenen og er ofte bange.

Nogle gange er det nogle konkrete ting, han har set i TV eller på iPad, andre gange er det bare noget diffust noget, som han ikke rigtigt selv kan forklare.

Han får ofte lov til falde i søvn i vores seng og sover der også ofte hele natten, hvilket giver ham tryghed. Min bekymring er, om det kan være med til at fastholde hans angst? Lærer han så aldrig at sove alene?

Og ødelægger det for meget for min mand og mig (det er jo begrænset, hvor meget intimt samvær man kan have, når han sover der).

Det er som mor svært at lade sit barn ligge alene, bange i sin seng, men hvis det på den anden side vil hjælpe ham til at overvinde sin angst hurtigere, tror jeg godt, jeg ville kunne gøre det.
Venlig hilsen Moren

Kære Mor.
Der er mange forskellige bud på, hvad der er det rigtige at gøre, når ens barn er bange for at sove alene, og jeg synes ikke, man kan sige, at det ene nødvendigvis er mere rigtigt end det andet.

For det kommer an på den givne situation, og på barnet. Nogle gange kan et barn være virkelig skræmt og i særdeleshed have brug for at sove inde hos sin mor og far – og andre gange kan et barn blot kede sig lidt eller bare synes, det er hyggeligt at sove hos mor og far, og så er situationen jo en helt anden, og man kan derfor håndtere det helt anderledes.

Hvis din dreng af forskellige grunde virkelig er bange, så er det selvfølgelig først og fremmest din opgave at få ham til at føle sig tryg her og nu. I forhold til hans læring på længere sigt, så vil han med alderen automatisk blive mere robust (det er de færreste 16-årige, der stadig ønsker at sove i deres forældres seng).


Artiklen fortsætter efter annoncen:Naturligvis er der konsekvenser ved de forskellige løsninger, fx som du nævner kan dit og din mands sexliv blive forstyrret, hvis I vælger, at jeres søn skal sove hos jer hver nat. Så må I i stedet tage revanche de nætter, hvor det ikke er tilfældet, eller benytte jer af andre muligheder.

At lade et bange barn ligge alene for at lære at overvinde sin angst selv, er i min optik ikke et særligt godt valg. Barnet skal selvfølgelig nok falde i søvn på et tidspunkt, om ikke andet så af udmattelse, men hvilken følelsesmæssig oplevelse følger der med? Er der ikke en risiko for en læring om, at ”når jeg har brug for andres hjælp, så får jeg den ikke?” eller ”når jeg viser min skrøbelighed, så bliver jeg afvist”? Igen vil jeg understrege, at der er gradsforskelle i et barns uro om aftenen, og at enhver situation må vurderes individuelt.

En tredje mulighed er at træne jeres dreng i at sove i egen seng ved at hjælpe ham til at finde roen og trygheden i hans seng, så hans krop og nervesystem vænner sig til, at det er OK at sove dér.
Her må I sammen finde ud af, hvad der giver ham tryghed, er det højtlæsning, musik, lidt massage eller blot jeres tilstedeværelse?


Artiklen fortsætter efter annoncen:Naturligvis må du også overveje, om der er noget, I ikke er opmærksomme på, som giver anledning til jeres barns angst.

Annullering af iPad og TV lige før sengetid kan fx være en rigtig god idé, ligesom I bør tjekke, hvad han rent faktisk ser i TV eller på iPad’en i løbet af dagen.

Vigtigst af alt er, at du har det godt med det, du beslutter. For hvis du ikke inderst inde finder beslutningen rigtig, vil det for det første være uhyre svært for dig at gennemføre det, og for det andet vil dit barn mærke din ambivalens og utryghed og reagere på det, højst sandsynligt med endnu større angst.

Så giv dig tid til at træffe den beslutning, der giver bedst mening både i forhold til din hjerne og dit hjerte.
Hilsen Suh


Artiklen fortsætter efter annoncen: