Skal mine veninder klare deres ”krig” selv?

Meld klart ud til dem begge, at du holder af dem og ønsker at støtte dem – men at de må klare lige netop den sag udenom dig.

Kære Suh.
Jeg er i en meget vanskelig situation. Mine to bedste veninder er blevet uvenner og kan slet ikke snakke sammen i øjeblikket. De bruger begge to mig som deres fortrolige og betror sig til mig og brokker sig over den anden.

De har hver deres version af det, der er sket, og jeg ved ikke hvem af dem, der har ret, det lyder lige sandsynligt, begge dele. Jeg har på en måde lyst til at vælge side, men vil kun gøre det, når jeg bliver absolut overbevist om, hvem der har ret.

Imens er det mega hårdt og frustrerende at skulle lytte til dem begge og udvise forståelse for dem. Jeg holder jo af dem begge, men føler, at jeg kun er halvt ærlig overfor dem, fordi jeg også støtter den anden.

Vil meget gerne have et råd til, hvordan jeg skal gribe det an. På forhånd tak.
Veninden

Kære Veninde.
Dine to veninder er heldige at have dig som veninde, for du bestræber dig virkelig på at være både loyal, støttende og sandfærdig. Det er nogle vigtige kvaliteter at have i et venskab.

Jeg forstår godt, at du ønsker at finde frem til ”den rigtige” version af det, der skete, men måske er det ikke det, som er løsningen for dig. For som så meget andet er oplevelsen og tolkningen af en bestemt situation altid subjektiv, og selvom du måske kan finde frem til nogle faktuelle detaljer, så vil dine to veninder måske stadig opleve og fortolke dem forskelligt?

Konklusioner afhænger altid af øjnene, der ser, og den bagage, man har med sig. Har man fx en historie med mange afvisninger, kan man være særligt sensitiv overfor ord eller handlinger, som kan tolkes som nye afvisninger, og man kan komme til hurtigt at konkludere, at andre er ”grove” eller ”fjendtlige”.

En anden person med en anden forhistorie bemærker det måske knap nok. Måske kan du forsigtigt bringe dette på banen over for begge dine veninder og håbe på, at de hver især vil tage det til sig og se lidt mere nuanceret på det, der er sket imellem dem. Hvis du finder det muligt kan du også prøve at fortælle dine veninder om, hvordan den anden ser på sagen, som en hjælp til det samme – at se mere nuanceret på situationen. Måske de hen ad vejen vil blive i stand til at acceptere hinandens forskelligheder og dermed forskellige reaktioner? Hvis dine veninders indbyrdes krig bliver ved, er det fuldt forståeligt, at du ikke kan holde til at være den, der står i midten. Jeg vil i så fald råde dig til at melde klart ud til dem begge, at du holder af dem og ønsker at støtte dem – men at de må klare lige netop den sag udenom dig, fordi det er for hårdt for dig.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Forvent den samme loyalitet og respekt fra dem til dig, som du ønsker at vise dem. Forvent, at de også vil tage hensyn til dig, ligesom du prøver at være der for dem. Måske det også kan være med til, at de vågner op og vælger at håndtere deres indbyrdes konflikt på en bedre måde, end ved blot at læsse af på dig.
Hilsen Suh