SAT-7 starter skole-tv for flygtningebørn

– Flygtningebørn er lette ofre for radikalisering. Derfor er skoleprogrammerne så vigtige, siger SAT-7’s europæiske generalsekretær, Kurt Johansen.

De bor i telte og mangler stort set alt, men de har tv og parabolforbindelse, forklarer SAT-7.

Skole-tv direkte ind i flygtningelejrene kan forebygge radikalisering.

Det forklarer SAT-7’s europæiske generalsekretær Kurt Johansen. Han tilføjer, at ideen om skole-tv til flygtningebørnene stammer fra Synne Garff, der er international chef ved Det Danske Bibelselskab.

Flygtninge uden håb

Kurt Johansen har netop besøgt en syrisk flygtningelejr i Bakaadalen i Libanon, og han fortæller om situationen:
”180 familier havde vandret over bjergene fra Syrien med terrorgruppen Islamisk Stat i hælene. De havde i 4-5 år boet i telte på den bare jord langt fra alfarvej. Om vinteren var der frygteligt koldt, om sommeren støvet og ulideligt hedt.”

Flygtningene er sunnimuslimer og derfor ikke velkomne i et shia-muslimsk område. De må leje det stykke jord, deres telte står på. Der er ingen lægehjælp, legepladser eller skoler. Forældrene må ikke arbejde i Libanon, så de bruger alle deres sparepenge.

Samtidig har familierne levet med stor usikkerhed og frygt for deres kære og for fremtiden. Børnene har ikke gået i skole i årevis, og da Kurt Johansen var på besøg, fik de besked om, at lejren skulle rømmes i løbet af fire dage – uden at beboerne havde fået anvist et nyt sted at være.

– Skolegang kan give flygtningebørn håb og hindre radikalisering, siger SAT-7s generalsekretær Kurt Johansen.
Telt med 10 beboere og tv

”Jeg blev inviteret på besøg hos tre familier. De havde stort set ingenting. Bare en lille kamin, nogle madrasser og en smule tøj. I det lille telt boede, spiste og sov 8-10 mennesker. Men det var bemærkelsesværdigt, at de alle havde et fjernsyn og en parabol. Via satellit-tv kunne de nemlig døgnet rundt få nyheder fra hjemlandet og adspredelse i en ellers håbløs situation. Jeg fandt ikke et eneste telt, der ikke havde en parabol tilsluttet”, skriver Kurt Johansen.

Skole-tv for millioner

Flygtningenes tv-apparater er nu årsag til SAT-7s nye satsning: Skole-tv for millioner af børn via den nye kanal SAT-7 ACADEMY.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den nye kanal skal undervise i arabisk, matematik, naturvidenskab og engelsk. Samtidig lærer børnene en analytisk og kreativ tilgang, så de kan blive gode samfundsborgere. SAT-7 vil også undervise forældre og lærere i, hvordan de bedre kan hjælpe børnene, forklarer generalsekretæren.

Forebygger radikalisering

Flygtningesituationen er en tikkende bombe. Børn, som vokser op uden skolegang vil være lette ofre for radikaliserede grupper, som måske kan tilbyde dem både indtægter, identitet og respekt.

– Vi må for enhver pris give disse udsatte børn god skolegang på trods af, at der oftest slet ikke er nogen lokale skoler for dem. SAT-7s skoleprogrammer er en meget vigtig forudsætning for, at millioner af syriske flygtningebørn kan få en fremtid, understreger Kurt Johansen og roser Bibelselskabet for at have fået den idé, som SAT-7 nu vil føre ud i livet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:SAT-7
Drives af kristne arabere.
Har sendt satellit-tv i over 20 år.
Modtog 824 henvendelser fra seerne det første år.
Har rådgivningscentre i 13 lande, der modtager tusindvis af opkald.
Har over 900.000 følgere på Facebook.
Flere videoer på YouTube har over én million visninger.