200 km skøn klosterrute

En i forvejen imponerende bog-bedrift tager her uforfærdet tråden op fra de foregående syv bind, og nok en gang tvinges anmelderen til at kaste håndklædet i ringen – og give op! Men heldigvis kun i positiv forstand. Éns hænder kan nemlig slet ikke komme ned, skulle jeg hilse og sige.

Der må ligge en myreflid af de helt store bag også dette bind i serien, som altså nu er nået til det vigtige Lolland-Falster – et område, rigt på naturseværdigheder og kulturminder. Hertil kommer en mangfoldighed af kirker, og som det hedder i bogens indledning, repræsenterer ”ualmindelig mange af dem … det ypperste inden for middelalderens kirkebyggeri og den kirkelige udsmykningskunst.” Maribo Domkirke er selvfølgelig højdepunktet.

Den imponerende serie guidebøger skylder Jens Kristian Krarup sin eksistens og sin udformning, og han har også her været indeover i redaktionsfasen. Der er tænkt på næsten alt: det ene øjeblik går man med næsen i jorden og studerer floraens detalje-rigdom for lidt senere at måtte trække vejret dybt over det smukke natur-panorama, inden blikket tvinges op mod den lokale kirke og dets åndelige og kunstneriske rum. Bliver det hele undertiden næsten for meget – og det er forståeligt! – kan man komme lidt mere i dybden med bogens mange fakta-bokse, om udvalgte emner.

Også alt det praktiske er på plads: Hvor skal man overnatte? Hvor ligger den nærmeste turist-information? Hvad skal vi spise – og hvor? Alternative transportmuligheder? Toiletter på ruten? Findes der en app? Alle kan stort set være med: cyklister, bilfolket og selvfølgelig de, der gør som pilgrimme og andre søgende altid har gjort, nemlig bruger apostlenes heste.
Anmelderen står med et decideret luksus-problem. Han kan ikke finde flere rosende ord. De er allerede brugt forlængst. Så tag det blot til efterretning: Dette er en bedrift.

”Den Danske Klosterrute: Lolland-Falster”.
266 illustrerede sider • 329 kr. • Eksistensen