Rumænsk kor på besøg i Danmark

Det rumænske kor fra menigheden i Pucioasa optrådte med både fællessang, korsang og musik på rumænsk, engelsk og dansk under deres besøg i Danmark.
Desuden medvirkede deres dygtige pianist (nr. 4 fra højre) på både orgel og klaver. Andre spillede violin og harmonika.

Et rumænsk kor fra Pucioasa nord for Bucharest har i den forløbne uge holdt koncerter i en række kirker.

Mandag var de på besøg på Udfordringen i forbindelse med en koncert i Tyrstrup Kirke. Før koncerten blev de vist rundt i Christiansfeld og hørte om Brødremenighedens kristne fristad her. Efter en vellykket koncert vendte de tilbage og spiste pizza i avisens mødelokale.

Koret blev fulgt af Gerda og Niels Arne Skov, Brændstrup ved Rødding, der for 25 år siden oprettede Dansk Balkan Mission (DBM) sammen med andre, der ønskede at hjælpe med nødhjælp og mission i det tidligere kommunistiske Rumænien. Gennem årene er der blevet kørt mange læs nødhjælp til Rumænien, bygget kirker og mødehuse, boret efter rent vand i landsbyer, arrangeret lejre for fattige børn og ydet en særlig indsats over for de allerfattigste, romaerne. Disse fastboende sigøjnere betragtes ofte med foragt af de andre befolkningsgrupper, men Balkanmissionen og de kirker, de samarbejder med, elsker romaerne og oplever en stor åbenhed for det kristne budskab, fortæller Niels Arne Skov. Han er pensioneret kornhandler og var for mange år siden primus motor for den første LM-bibelcamping i Sønderjylland.

Frugt af kristen radio

Korets præst Nicu Vulpa hørte som barn – hemmeligt under kommunismen – de kristne udsendelser fra Norea Radio Danmark på rumænsk.

Det gjorde så stærkt indtryk på drengen, at han besluttede sig til at blive præst. Efter uddannelsen var der imidlertid ikke nogen kirke, han kunne være præst i, da mange kirker var revet ned, og kristendommen var forsøgt udryddet. Men han blev sendt til Pucioasa, hvor han bl.a. gik i gang med at prædike for de små sigøjnerdrenge. En af disse drenge kom med i den kirke, som præsten oprettede i en garage. Og da han var musikalsk, kom han senere på musikkonservatoriet og fik en klassisk uddannelse.
Han dirigerer nu koret, som er på besøget i Danmark.

Niels Arne Skov

Balkanmissionen har senere skaffet midler til at bygge en rigtig kirke til menigheden, hvor der er plads til mindst 100.

Koret har besøgt Grindsted Kirke, Tyrstrup Kirke, Christiansfeld, Rise Kirke, Rødekro og Gram Kirke, samt de rumænske menigheder Biserica Sonderborg og Biserica Evanghelica Romana Herning.

Dansk Balkan Mission har også udgivet en række danske bøger på rumænsk og andre sprog. Disse bøger gives gratis bort.


Artiklen fortsætter efter annoncen: