Julemanden – død eller levende?

Af Bodil Lanting
Cand. teol.
bibeloversætter
og journalist

Talnørder har regnet sig frem til, at sagnet om Julemanden og hans flyvende rensdyr er fake news. Fakta er, at der levede en græsk biskop ved navn Nikolaus i det nuværende Tyrkiet, og man har fundet hans grav. Men i modsætning til den Herre, Nikolaus tjente, er han ikke selv gået levende ud af graven…

Ifølge talnørderne skal Julemandens kane bevæge sig i voldsom fart for at nå frem til alverdens børn i julen. Hvis der er omkring 378 mio. kristne børn, i gennemsnit 3,5 barn per familie og mindst ét artigt barn hvert sted, skal Julemanden besøge 108 mio. hjem. På grund af jordens rotation har Julemanden 31 timer til sin rådighed. Men han skal kunne besøge omkring 1000 hjem i sekundet – uden pauser – hvis disse hjem er jævnt fordelt over hele Jorden.

Det kræver ret meget af trækdyrene. Normale rensdyr kan løbe 30-40 km i timen, men Julemandens kane flyver 3.000 gange lydens hastighed. Vægten af gaverne + en tyk julemand samt rensdyr bliver 600.000 ton, og så der skal være mindst 360.000 rensdyr til at trække kanen. Det ville for øvrigt ende tragisk.
Disse 600.000 tons, som flyver 1000 km/s, skaber enorm luftmodstand. Rensdyrene vil blive opvarmet ligesom en meteor, der kommer ind i jordens atmosfære. Hele rensdyrflokken ville være brændt op, før Julemanden nåede frem til det 5. hus. Men da har accelerationen fra 0 til 1000 km/s allerede gjort det af med Julemanden. Talnørderne konkluderer derfor, at hvis Julemanden nogensinde har eksisteret, er han død nu!

Den virkelige Skt. Nikolaus blev født omkring år 280 e. Kr., og han var kendt for at sige: ”Jeg er Nikolaus, en synder og en tjener af Jesus Kristus.” Han var en venlig mand, som elskede at give gaver – især til børn. Han døde den 6. december i 343 e.Kr., derfor er der i mange lande en tradition for at give børn gaver denne dag. Senere har beretningen om Skt. Nikolaus ført til historierne om Julemanden, som flyver rundt med julegaver i en rensdyr-trukket kane. Dette sagn skyldes bl.a. den livlige fantasi hos forfattere som Thomas Nash og Clement Moore.
Men for nylig har tyrkiske arkæologer med jordgennemtrængende radar fundet et intakt underjordisk tempel med gravpladser under Sankt Nikolaus-kirken i byen Demre i Antalya.
Nu skal stedet udgraves i håbet om at finde de jordiske rester af den berømte helgen.
Måske er det triste nyheder for børn og barnlige sjæle. Men lad os bare aflive de falske nyheder og i stedet forholde os til sandheden. Det ødelægger ikke julen. Tværtimod.

Sandheden er, at Julens Herre, Jesus, døde på et kors og blev begravet. Hans grav er tom, for han gik levende ud af den. Mange forskere har studeret det, som kaldes ”Jesu ligklæde” med mildt sagt forbløffende resultater.

Men vi kan komme i kontakt med den levende Jesus – selv hvis vi ikke hører til ”de artige børn”. For Julen er et budskab om håb og liv og glæde for alle mennesker.
Og Jesus hører faktisk vores bønner både til hverdag og fest – hele året.
Rigtig glædelig jul.