Patienter sendes videre til ny læge

I en hollandsk ’dødsklinik’ kan psykiatere få hjælp til at afgøre, om patienterne virkelig ønsker at dø – eller bare nævner ønsket på grund af sygdom, forsikrer en talskvinde for dødsklinikkerne.

Hollandske psykiatere har det svært med patienters dødsønske.

Mange hollandske psykiatere vælger at sende patienter videre til en anden læge, hvis de nævner ønsket om hjælp til at dø.

Det skriver en kommission fra Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) ifølge nyhedsbureauet NOS Journal.

Kommissionen beklager den nuværende ’handlingslammelse’ og efterlyser nye retningslinjer for eutanasi. Psykiatere burde selv undersøge patienternes dødsønske – og hvis alle kriterier er opfyldt – også selv udføre eutanasi, skriver nyhedsnetværket NRC.next.

Men ofte ved psykiatere ikke, hvad de skal stille op med patienters dødsønske. Det kan være svært at fastslå, om der er tale om et dybtfølt ønske om at dø eller en – måske forbigående – mental forstyrrelse.

For NVvP-kommissionen er det afgørende, at psykiatere ikke sender patienterne videre. Tillidsforholdet mellem psykiater og patient gør, at den pågældende psykiater er mest oplagt til at have ansvaret for at undersøge ønsket og eventuelt udføre dødshjælpen, mener kommissionen.

Ifølge medierne er det nyt for psykiaterne, at de nu selv skal tage ansvaret for handling i forhold til patienter med dødsønsker.

Videre til dødsklinik

De patienter, som sendes videre, vil ofte blive sendt til en såkaldt Levenseindekliniek. Men det er ikke hensigten, siger talskvinde Annerieke Dekker til NOS Radio 1 Journaal: ”Vi siger også, at man må tage patientens dødsønske alvorligt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hvis psykiatere og andre læger har brug for hjælp i udredningen af patienternes situation, kan de bede et ekspertisecenter på klinikken om hjælp”, forklarer hun.

Dødsklinikkerne har i nogen tid fået flere forespørgsler om dødshjælp, end de kan opfylde. I marts blev lægerne derfor opfordret til at yde dødshjælp i ”mindre vanskelige tilfælde”. På dødsklinikkerne arbejder der nu 59 læger, men tallet skal ifølge planen stige til 100 i løbet af næste år.

Skræmmende udvikling

For psykiater Boudewijn Chabot, der selv har været en ivrig fortaler for eutanasi, er der tale om en skræmmende udvikling. Han går ind for, at eutanasi skal være en mulighed ved uhelbredelig fysisk sygdom, men er dybt foruroliget over de mange demente og psykisk syge, som nu vurderes at opfylde kriterierne for lægeassisteret selvmord.
– Hvad gør det ved den læge, der skal udføre dødshjælpen? Og hvordan kan man dræbe en person, der ikke selv ved, hvad der sker? spørger han.


Artiklen fortsætter efter annoncen: