Måske sætter det gang i fredsprocessen

Michael Jensen.

– Ethvert land har ret til at vælge sin hovedstad. At Israel så vælger den by, som Kong David for ca. 3.000 år siden gjorde til hovedstad i sit jødiske rige, er jo helt indlysende.

Det siger Michael Jensen, som er international sekretær for KristenDemokraterne.

– Jerusalem blev sidenhen erobret af araberne, men byen har aldrig været hovedstad i noget palæstinensisk land. Al den stund der heller aldrig har eksisteret et arabisk land ved navn Palæstina. Så Jerusalem er ene og alene jødernes urgamle hovedstad – ingen historisk tvivl om det.

– USA er i sin gode ret til at flytte ambassaden til Jerusalem. Kongressen besluttede det allerede i 1995. Hver eneste præsident siden da har udskudt det, men Trump skærer nu igennem og siger, at ambassaden vil blive flyttet.

– Men fremmer det fredsprocessen?
– Det gør det måske ikke på kort sigt, men vi kan bestemt heller ikke udelukke, at det på den lidt længere horisont sætter skub i de ”dybfrosne” fredsforhandlinger.

Sandheden er jo, at freden ikke er kommet en millimeter nærmere af, at næsten ingen lande har anerkendt Jerusalem som Israels hovedstad. Det har kun gjort palæstinenserne stejle i deres tro på, at de kunne vinde kampen om byens status.

Det, som nu sker, ”rokker ved båden”, og det kan gå hen og blive godt. Dels er palæstinenserne nu den erfaring rigere, at freden ikke vindes ved at holde liv i fjendskab og jødehad. Dels vil Israel “skylde” USA en eller anden indrømmelse som tak for anerkendelsen af Jerusalem.

– Hvordan forestiller du dig, at en fredelig løsning af striden om Jerusalem kan se ud?
– Lad os først slå fast, at araberne først indtog Jerusalem efter Muhammeds tid, så deres historiske krav på Jerusalem er langt svagere end jødernes. Det ændrer dog ikke ved, at Klippemoskéen og Al-Aqsa Moskéen er dybt hellige steder for alle muslimer. Derfor skal det naturligvis sikres, at disse steder fortsat er tilgængelige for muslimerne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Præsident Trump understregede i sin tale netop, at flytningen af USAs ambassade ikke ændrer ved, at den endelige grænse mellem Israel og en eventuel palæstinensisk stat stadig skal forhandles på plads.

– Skal Danmark også anerkende Jerusalem som Israels hovedstad og flytte vores ambassade?
– Ja, stod det kun til mig, så gjorde vi det. Lige nu er stemningen blandt flertallet af danske partier dog ikke til det.

Jeg har dyb respekt for, at man er forsigtig og ikke vil tænde lunten til en krudttønde. Vi skal altid tænke os grundigt om, før vi handler.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Frygten for at tage det, der er den helt rigtige beslutning på det helt rigtige tidspunkt, kan dog også blive for stor. Ikke at tage den rigtige beslutning er jo at tage den forkerte beslutning, siger Michael Jensen og minder om befalingen »frygt ikke« i Bibelen.