Siger du tak for gaver?

Af Emma Aninne Bjerre og Agnete Rix Wad
Udsendt som volontører af Mission Afrika

Vi hører ofte og ved, det er vigtigt, at vi beder til Gud, da det bl.a. er gennem bønnen, at vi kommunikerer med Gud.

Alligevel oplever vi gang på gang at få dårlig samvittighed over at glemme at bede. Hverdagen kører ofte bare derudad, og i stedet for at takke Gud for alt det gode, han gør for mig hver dag, beder vi oftere, når tingene ikke går som planlagt, og vi behøver hjælp.

Vi befinder os lige nu i Cameroun i Afrika, hvor vi erfarer, hvordan bønnen har en helt anden betydning i hverdagen og er et centralt samtaleemne. Familier starter dagen ud med at bede, før de tager i skole og på arbejde. Besøger vi familier, bliver vi spurgt, om vi ikke har lyst til at bede for familien, deres problemer og deres opgaver i fx kirken. Er vi i kirke, kan det hænde, at vi bliver spurgt, om vi ikke lige kan bede for kirken og hele menigheden. Selv når vi har været på restaurant, og vi skal til at starte med at spise, beder man lige for maden. Her er det nemlig ikke en selvfølge, at der hver dag er mad på bordet, og det er langt fra alle, som har tag over hovedet og en seng at sove i. Her er man taknemlig for alt det, man har, og takker hver dag Gud for det. I Danmark kan ting som mad og tag over hovedet nemt blive ting, som man tager for givet, og vi glemmer derfor at bede og sige tak, fordi det for os er små og selvfølgelige ting.

Her i Afrika har vi lært, hvor vigtigt det er at sige Gud tak for selv de små ting og alt det gode, han gør for os, som vi ofte tager for givet, da vi næsten har alting. Vi er kristne, og vi bør ikke skamme os over at bede nogle steder. Selvom vi sidder på en restaurant, skal vi kunne føle os frie til at sige Gud tak for, at vi igen i dag har adgang til et måltid mad. Man bliver også mere glad af at sige tak.

Man bliver mere bevidst om alt det gode, man modtager hver dag, og at det er en gave.