Man skal passe godt på både ånd, sjæl og krop

Efter at have levet i et kald i England i 18 år arbejder præsten Arno Steen Andreasen i dag med hjemløse – som leder i Frelsens Hærs varmestue i Pakhuset på Christianshavn. Desuden uddanner han stedets medarbejdere og frivillige.

Frelsens Hær leder og præst Arno Steen Andreasen brænder for flere former for sundhed: Åndelig, mental og fysisk.

Arno Steen Andreasen stod engang med sin baby, der havde kolik, på armen og kiggede på et verdenskort. Pludselig så han et flammehav over England – og at flammerne bredte sig derfra og ud over Europa.

Dén oplevelse inspirerede ham senere til at flytte med familien til England for at tjene Gud.

– Jeg startede og ledede kirkeplantningsbevægelsen ”The New Horizons Network of Churches” og plantede kirker i England, Indien, Sri Lanka og Nepal, fortæller han.

Arno Steen Andreasen har været frikirkepræst i over tyve år. Han har i 18 år boet og arbejdet i England, hvor han – udover at plante kirker og holde helbredelsesmøder dér og i Asien – bl.a. har skrevet to engelske bøger. Hans første bog er oversat til sinhala, tamilsk, telegu, nepalese og kirundi.

Derudover er han uddannet logoterapeut. Logoterapi blev udviklet af psykiateren Viktor Frankl og har fokus på menneskets vilje til mening. Eksistentiel frustration knyttes til oplevelse af meningsløshed… som man i terapien forsøger at rydde op i. Metoden kaldes også eksistentiel psykoterapi.

Sidste efterår vendte Arno Steen Andreasen hjem til Danmark og bor nu i København. Siden januar 2017 har han ledet Frelsens Hærs varmestue Pakhuset på Christianshavn – hvor han arbejder med hjemløse. Og desuden leder et kursustilbud for medarbejdere og frivillige, samarbejdspartnere m.fl.

Fokus på ernæring

Derudover tager han ud i kirkelige sammenhænge og prædiker og holder foredrag og seminarer, hvor også hans uddannelse inden for ernæring ofte kommer deltagerne til gode.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Det er meget vigtigt, hvad vi spiser. Som ernæringsterapeut har jeg bl.a. arbejdet en del med at hjælpe mennesker med kroniske sygdomme med at nedbringe deres medicinniveau ved at ændre livsstil.

– Vi bør alle vende tilbage til, at der er forskel på hverdag og fest. Hvor man tidligere for eksempel kun fik en sodavand til fødselsdage, eller de voksne fik et glas rødvin fredag aften, får mange nu om dage alt for meget sukker, alkohol og usund mad. Som man siger i England: ”The good life is killing you”, forklarer han.

Når vi spiser forkert, påvirker det vores helbred – til tider katastrofalt, hvis vi fortsætter trods advarselstegn.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vores kroppe kan slet ikke tåle alt det, som det er blevet normalt at indtage.

– Det er mest sundt at spise enkel kost – og holde sig fra det, der er forarbejdet. Hellere masser af forskellige friske grøntsager, frugt, ris, grovbrød, æg… og måske lidt kylling, fisk og kød, men man har ikke godt af at spise kød hver dag, siger han.

Selv har han valgt at blive en afslappet veganer, ”fordi undersøgelser har vist, at det er sundt at begrænse dyreprodukter i forhold til hjerte-, karsygdomme”, som der er en del af i hans familie. Men et af hans vigtigste sundhedsråd er, at man skal spise varieret.

– Som man siger: ”Du skal spise regnbuen”. Hvis du spiser peberfrugter, så skift mellem de røde, gule og grønne, for der er forskellig ernæring i hver farve.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Hvis man spiser fornuftigt – mest frugt og især varieret grønt – og sørger for at bevæge sig på en måde, man nyder hver dag, så holder man sig lettere sund. Man kan reducere helt op til firs procent på de kroniske sygdomme gennem fornuftig livsstil og omtanke, vurderer Arno Steen Andreasen.

Han påpeger, at Blue Zones research viser, at det er vigtigt for sundheden at have et sundt trosliv, gode venner og familierelationer samt en positiv livsindstilling.


Arno Steen Andreasen holder workshops og foredrag om det, han brænder for: Sundhed på alle planer.
At høre Guds stemme

– Da jeg første gang blev undervist i at høre Guds stemme og det profetiske for ca. 28 år siden, blev jeg spurgt: ”Hvor mange gange vil du høre Guds stemme på en uge?” Indtil da havde jeg været lidt frustreret over, at jeg ikke hørte noget fra Gud overhovedet, så jeg var lidt forbavset over spørgsmålet.

– ”To gange” svarede jeg. Og det kom jeg til, siger han.

Arno Steen Andreasen har siden gennem årene selv undervist meget i emnet. Han har ofte arbejdet som profet og seer.

Han deler lidt af sin brede viden om tro i de to bøger: ”The Jesus Project: Understanding the true nature of God” og ”In Pursuit of Kingdom Living”.

– I den første reflekterer jeg i kronologisk orden på hverdagssprog over evangelierne. I den anden forsøger jeg at beskrive Guds riges atmosfære… Ligner det her Jesus?

– Jeg er i øvrigt ved at skrive endnu to bøger, oplyser han.

Klaver førte mod tro

Arno Steen Andreasen er 52 år og vokset op i Solrød.

– Da jeg var 17 år gik jeg til klaver, og min klaverlærer, som var kristen, inviterede mig med i en lille bibelgruppe i sit hjem i Solrød.

– På det tidspunkt gik jeg i gymnasiet og tænkte, at det måske ville føre til, at jeg fik en bedre karakter i religion, så jeg sagde ja. Da jeg så havde læst bl.a. ”Korset og Springkniven”, fandt jeg ud af, at kristendom er andet og mere end det, jeg forventede.

– Jeg var vokset op i en politisk interesseret familie, men i bibelstudiegruppen opdagede jeg en Gud, der kunne ændre hjerter. Det var større, syntes jeg. Og jeg bad om, at Jesus ville komme ind i mit hjerte.

– På det tidspunkt havde jeg læst en del om, når og hvordan Gud gjorde noget overnaturligt, så jeg var lidt skuffet, da der den første halvanden måneds tid slet ikke skete noget, jeg kunne mærke. Men jeg blev ved med at bede.

– En dag oplevede jeg pludselig en sky af fred komme over mig. ”Hvad sker der her?” tænkte jeg overrasket, da jeg fysisk mærkede følelsen af fred komme ind ovenfra og presse sig ind i mig, forklarer Arno Steen Andreasen, der i dag bor på Amager.

Hans to voksne døtre er stadig i England.