Sjælesorg på nettet hitter

Præst og udviklingskonsulent Pernille Hornum er leder af Sjælesorg på Nettet.

Mange danskere har ondt i sjælen. Det viser det overvældende antal henvendelser, som folkekirkens online præstechat, Sjælesorg på Nettet, har modtaget i sit første år.

I det første år af chattens eksistens har der været 3.954 henvendelser i åbningstiden, men de fem lønnede præster har kun haft ressourcer til at besvare 2.568 af henvendelserne.

Man har altså måttet sige nej til 1.386 henvendelser, og oven i kommer 5.964 henvendelser uden for åbningstiden.

Det får online-chatten til at opruste. Snart skal en gruppe frivillige præster være med til at løfte opgaven. Man er i færd med at indgå aftaler med flere præster, så åbningstiden udvides til også at omfatte søndag aften. I forvejen er der åbent på chatten mandag til torsdag.

– Jeg forventer, at vi kan udvide åbningstiden til marts-april. På sigt håber jeg, at vi kan holde åbent alle ugens dage, siger Pernille Hornum, der er leder af Sjælesorg på Nettet og tidligere sognepræst.

På hjemmesiden sjælesorg.nu kan alle frit chatte anonymt med en præst, som har tavshedspligt. Henvendelserne spænder vidt. Mange henvender sig om kærestesorg, tro og tvivl, familiære problemer, mobning, utroskab, ensomhed og andre eksistentielle udfordringer, men rigtig mange henvender sig også om overgreb.

Det sker i mange tilfælde, at Sjælesorg på Nettet henviser brugerne til den lokale sognepræst, hvor de kan få et længere forløb og gå mere i dybden. Net-chatten er tænkt som et supplement til samtalen med en præst face-to-face. Pernille Hornum oplever, at den anonyme chattjeneste gør tærsklen mindre, så flere får talt med deres lokale præst om livets op- og nedture.

Åben for alle

Chatten er åben for alle, og mange har aldrig talt med en præst før.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Flere har udtrykt: Nå, er det virkeligt sådan at tale med en præst. De opdager, at det bare er et almindeligt medmenneske, de samtaler med. Det åbner også for, at de måske fortsætter samtalen hos den lokale præst, siger Pernille Hornum.

Det kom bag på hende, at chatten lynhurtigt fik mange henvendelser. Hun havde forventet, at det ville tage længere tid at udbrede kendskabet, eller at dét, at det er præster, der chatter, ville have afholdt mange flere fra at skrive.

– Anonymiteten skaber et fordomsfrit rum. Folk, der henvender sig, opdager, at de ikke møder et dømmende blik, siger Pernille Hornum.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Sjælesorg på Nettet er et treårigt forsøgsprojekt, som landets 10 folkekirkebiskopper står bag. Projektet har et budget på 8,3 mio. kr.

Foruden den almene chattjeneste laver Sjælesorg på Nettet kampagner målrettet særlige grupper. Den første kampagne i efteråret 2017 var rettet mod de 18-25-årige under sloganet ”Du er ikke alene”, og næste kampagne bliver målrettet mænd over 45 år.

– Det er en gruppe, som er svær at få til at søge hjælp i det hele taget, ikke bare hos os, siger Pernille Hornum.