Stærke familier skaber stærke samfund

Af Iben Thranholm Cand. teol. og journalist. Samfundsdebattør.
Iben Thranholm, Cand. teol., journalist og samfundsdebattør

I onsdags gik den amerikanske præsident Donald Trump på talerstolen foran medlemmer af Kongressens to kamre, Senatet og Repræsentanternes Hus, for at holde årets største tale: State of the Union, altså rigets tilstand. Talen er en årlig begivenhed, hvor præsidenten giver en status på, hvordan det står til i landet. Samtidig kigger han fremad og fremlægger sine ønsker og prioriteringer.

Det var første gang Trump, der blev indsat som præsident netop for et år siden, holdt en sådan tale. Han kom omkring et åbent Guantánamo fængsel, oprustning af atomarsenaler, en omfattende migrationsreform, men samtidig fik han også indskudt en bemærkning om tro, som er værd at standse op ved.

Trump sagde: I Amerika ved vi, at tro og familie, ikke regeringen og bureaukrati, er centrum i det amerikanske liv. Vores motto er “Vi stoler på Gud”.

At Trump placerer tro og familie som vigtigere end staten, er uden tvivl talens vigtigste del. Der er mange ideologiske kræfter i spil, som arbejder på at opløse den allerede stærkt splittede familiestruktur helt. Det sker gennem en legitimering af, at homoseksuelle ægteskaber sidestilles med ægteskab mellem en mand og en kvinde, transkønnethed og alle mulige former for alternative familieformer. Det ligner til forveksling et samfund, der blot giver borgerne den størst mulige grad af frihed til at leve som de vil, men reelt er det en ny seksuel revolution, som kan ende med at splintre den i forvejen skrøbelige vestlige civilisation fuldstændigt.

Når vi har svært ved at klare de politiske udfordringer som fx. indvandring og integration, så kan det føres tilbage til de ødelagte familier. Mange har et sår på sjælen, som gør, at de ikke ved, hvem de selv er, og hvad formålet med livet er. Det svækker en kultur enormt, når mennesker bliver usikre på deres identitet.

En af grundene til, at familien er brudt sammen, er, at Gud ikke længere er med i forholdet mellem mand og kvinde, forældre og børn. Familietrioen med far, mor og børn afspejler Guds treenige væsen. Får de ikke tilført Guds levende kærlighed, tilgivelse og forsoning og deler den mellem sig, så vokser konflikter, strid og mangel på kærlighed og ender med at splitte familien. Når det sker, svækkes også samfundet. Hvis samfundet skal være velfungerende, starter det i familien.