Svensk pinsekirke vil indføre barnedåb

Pinsemenigheden United Malmø med pastor Magnus Persson i spidsen tilslutter sig den evangeliske bevægelse EFS, som er en del af den lutherske kirke i Sverige.

 

Menigheden United i Malmø startede som en ’søgervenlig kirke’ i 2000. Det blev ændret i 2008, da man mente, at stilen var blevet for verdslig. Nu er kirken blevet en karismatisk luthersk kirke, som skal være en del af Evangeliska Fosterlandsstiftelsen (EFS) og praktisere barnedåb.

Menigheden United har i årenes løb inspireret mange kirker i Sverige. Men det må ikke ske på bekostning af forkyndelsen, understregede pastor Magnus Persson for nogle år siden. Han lovede samtidig, at kirken ville satse mere på indholdet end på den populære, søgervenlige form.

Formen styrer indholdet

– Formen er ikke neutral. Formen kidnapper indholdet, fastslog præsten, da de første ændringer trådte i kraft.

Det betød blandt andet, at evangeliet skulle fylde mere end tidligere, hvor det ifølge pastoren havde været reduceret til en appel i slutningen af en gudstjeneste. En prædiken skal ikke bare være ”gode råd” men derimod de gode nyheder. Tidligere valgte prædikanten først temaet for sin prædiken og fandt derefter de bibeltekster, der passede til det. Men det blev ændret i 2008.

– Det bliver både mere kraftfuldt og mere balanceret åndelig kost. Og vi tvinger os selv til at bruge tekster, som vi ellers aldrig ville have valgt, forklarede Mangus Persson dengang.

Hvem får æren?

I en artikel i Dagen.no fra 2014 forklarede Persson, at han i 2008 blev klar over, at menigheden bevægede sig i den forkerte retning – selv om gudstjenesterne samlede 700 hver søndag.
– Vi havde formet en menighedskultur, som lignede tidsånden: Individualistisk, subjektiv og egocentrisk. Vi havde ikke gjort folk til disciple, men brugte selvhjælps-forkyndelse og holdt motivationstaler om livet. Folk mødte Jesus, men vi gled bort fra Guds ord og den oprindelige tanke med menigheden, vurderede han.

Folk sagde typisk: ”United forvandlede mig” eller ”Jeg kan ikke leve uden United”. Der var mange vidnesbyrd af den slags, men næsten ingen nævnede Jesus. Jeg skammede mig og følte frygt for Gud.

Ændringen kom efter en slags bibel-og bønnevækkelse.
– Vi be­gynd­te at længes efter solid bi­bel­un­der­vis­ning og det rene evan­ge­li­um, som giver vir­ke­lig fred med Gud og ikke bare over­fla­disk en­tu­si­as­me, forklarede Magnus Persson.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den efterfølgende søgen efter teologiske rødder førte menigheden mod den reformatoriske arv med vægt på ”Skrif­ten alene, Kris­tus alene, nåden alene, troen alene og Guds ære alene”.

Fremmødet om søndagen faldt fra 700 til 400. Men det bekræftede pastoren i, at han havde ret. For menigheden havde åbenbart ikke fostret diciple men snarere fans, som foretrak en bestemt stil, konkluderede han.

I et interview med Dagen.se i 2016 forklarer Magnus Persson, at han indså problemet i forbindelse med et event, hvor der blev vist videoklip med vidnesbyrd fra forsamlingen.
– Folk sagde typisk: ”United forvandlede mig” eller ”Jeg kan ikke leve uden United”. Der var mange vidnesbyrd af den slags, men næsten ingen nævnede Jesus. Jeg skammede mig og følte frygt for Gud, forklarede Persson til Dagen.se.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Afstemning i menigheden

Nu har over 70% af menigheden stemt for at søge medlemsskab i EFS. Det betyder, at Uniteds pastorer skal præstevies i Svenska Kyrkan og forrette dåb og nadver i overensstemmelse med den lutherske kirkes ordning.

Samtidig ønsker menigheden at have et associeret medlemsskab af Pingst FFS, de samvirkende pinsemenigheder i Sverige.