Syrien og Irak mangler bibler
Den åndelige nød er stor i Syrien og Irak efter krigen. De kristne samles nu igen til gudstjenester, men de fleste af dem mangler bibler.
– De fleste af de bibler, vi havde, er brændt og må udskiftes, skriver ærkebiskop Yohanna Petros Mouche, på Bibelselskabets hjemmeside.
Under hele krigen har Bibelselskabet holdt sine butikker åbne i både Damaskus, Aleppo og Erbil. De ansatte der fortæller til Det Norske Bibelselskap, at de aldrig har distribueret flere bibler end de sidste år. Krigen har skabt en længsel hos mange efter at lære mere om Bibelens budskab.
– Der har aldrig været større behov for Bibelselskabet end nu. Behovet for bibler har aldrig været større, sier Nabil Omiesh, leder af Bibelselskabet i Irak.
I Norge blev Bibeldagen 2018 fejret den 27. og 28. januar, og der blev samlet ind til nye bibler og kristne bøger til erstatning for dem, som er brændt.
– I tillæg til at behovet er stort, er der også en situation i landene nu, som gør det muligt at gøre mere, siger generalsekretær i Bibelselskapet, Ingeborg Mongstad-Kvammen til KPK om, hvorfor valget faldt på disse områder i årets projekt.
Lang kristen historie
Kirkerne i Syrien og Irak regner deres oprindelse helt tilbage til første århundrede efter Kristus.
Men på grund af borgerkrigen i Syrien og Islamisk Stats grusomheder er tusindvis af kirker og kristne hjem blevet ødelagt. Kristne har ikke bare mistet hus og hjem, men også deres bibler og andre kristne bøger.
– Der er mange, som spørger efter materiale til børnene, siger George Andrea, leder i Bibelselskabet i Syrien.
Han skulle have været i Norge på Bibeldagen for at takke for støtte i form af forbøn og pengegaver, men blev nægtet visum.
Det bor ca. 17 millioner mennesker i Syrien og 37 millioner i Irak, men mange er på flugt, enten internt eller i andre lande. På få år er 2 millioner kristne i Syrien og 1,2 millioner i Irak blevet reduceret til en tredjedel.
– De, som er tilbage, har brug for vores støtte for at overleve, så to tusind års kristen historie i Syrien og Irak ikke afbrydes, skriver Bibelselskabet.
KPK/Bodil