David Wilkerson mødte mordere med kærlighed

Hans utraditionelle indsats for 60 år siden blev verdensberømt med bogen og filmen ”Korset og Springkniven”

Artiklen i bladet LIFE om teeanager-banden i New York, der stod anklaget for mord,

Den 26-årige landsbyprædikant David Wilkerson så tilfældigt en nyhedsartikel i bladet LIFE om en bandes brutale mord på en handikappet i New York.

Mens offentlighedens had blev skruet op mod den brutale ungdomsbande, fik Wilkerson hjerte for gerningsmændene.

Det er netop 60 år siden, dette skete. I dag kender hele verden til Wilkersons indsats for at hjælpe udsatte unge – takket være bogen og filmen ”Korset og Springkniven”.

David Wilkerson

Da David Wilkerson læste om den brutale ungdomsmord i New York i 1958, besluttede han sig straks til at køre de ca. 100 km fra sin hjemby i Pennsylvania for at overvære retssagen.

Han formåede at komme ind i retssalen, men da han derefter forsøgte at træde frem for dommeren, blev han stoppet. Han blev bogstaveligt talt løftet ud af vagterne og mødte i stedet den samlede New York-presse udenfor dørene.

Den næste dag var David Wilkerson i avisernes overskrifter og i New Yorks radio- og tv-kanaler. Han blev beskrevet som en naiv, uvidende landsbyprædikant, der nægtede at hade de unge forbrydere.

På vej hjem til den lille menighed i Philipsburg følte David Wilkerson sig både skamfuld og mislykket. Han var helt sikker på, at han ville miste jobbet som forstander for de godt 100 medlemmer af den lille pinsemenighed.

Åbne døre

Men det tog ikke lang tid, før David Wilkerson vendte tilbage til New York. Han forsøgte at komme i kontakt med de berygtede ungdomsbander, der spredte rædsel på gaderne i storbyen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han stoppede bilen nær Broadway og trådte ud. Pludselig hørte han en ung mand sige:
”Hej Davie, præst. Var det ikke dig, der blev udvist fra Michael Farmer-retssagen?”
Wilkerson spurgte forbløffet, hvordan han kunne kende ham.
”Dit billede er overalt. Dit ansigt er let at genkende … ”

Det viste sig, at skandale-artiklerne i New Yorks aviser åbnede alle dørene for den unge prædikant. Lederne af de forskellige bander følte en vis sympati med ham, da han dukkede op i New York, fordi han viste velvilje overfor folk, som resten af ​​samfundet hadede.

Fik fodfæste

På trods af hård modstand og en masse kamp lykkedes det hurtigt David Wilkerson at få fodfæste i New Yorks underverden. Mange af de kriminelle teenagere, han opsøgte, havde store narkotikaproblemer.


Artiklen fortsætter efter annoncen:David Wilkerson stod på gadehjørnerne og erklærede, at Jesus kunne redde disse unge mennesker til et bedre liv. Flere kirker stod bag ham økonomisk, da det første Teen Challenge Center åbnede i Brooklyn, New York. Flere berømte kriminelle ledere kom til tro, såsom bandelederen Nicky Cruz, der selv blev en evangelist.

Det er nu 60 år siden, David Wilkerson blev en ”berømthed” i New York efter balladen i retten: det skete den 28. februar 1958.

I dag er der ca. 1000 Teen Challenge-centre rundt om i verden, der hjælper unge misbrugere og kriminelle i David Wilkerssons ånd.

Spredt over hele verden

David Wilkerson udviklede arbejdet stykke for stykke uden at have nogen verdensomspændende visioner. Ikke desto mindre blev hans indsats kendt og kopieret over hele verden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Bogen ”Korset og Springkniven”, der udkom i USA i 1963, spillede en central rolle i at gøre Wilkersons arbejde kendt og accepteret. Det var de to kristne forfattere, John og Elizabeth Sherrill, der skrev bogen. Den er udgivet i mindst 16 millioner eksemplarer på 40 forskellige sprog.

I USA fik bogen stor opmærksomhed, da den også blev udsendt med ”Good Housekeeping”, et blad for husmødre i 1963.

Filmen ”Korset og Springkniven”, hvor Pat Boone spiller hovedrollen som David Wilkerson, er blevet set af 50 millioner i 150 lande. Filmen kom i 1970 og blev en af ​​de første store kristne spillefilm.

Bogen er for nylig genudgivet på dansk af Scandinavia, men filmen kan ikke købes mere.
Afviste præsidenter

Da de amerikanske præsidenter inviterede ham til Det Hvide Hus, nægtede han at komme. Han ønskede ikke at sætte sin troværdighed over styr.
Det kan man læse i hans søn, ​​Gary Wilkersons, nye biografi.

Bogen fortæller også, hvordan David Wilkerson præsenterede sine dystre fremtids-profetier i begyndelsen af 1970’erne. En del af de økonomiske kriser, der ramte verden i det 21. århundrede, er inkluderet i Wilkersons profetier.

Men Wilkersons nærmeste venner i den amerikanske pinsekirke, Assemblies of God, havde vanskeligt ved at sluge de hårde forudsigelser. Distriktsledere droppede bekendtskabet, og taletilladelsen blev trukket tilbage. For ham selv blev dette et hårdt slag, da forkyndelsen i USA var en stor del af Wilkersons liv.

Nej til Billy Graham

Bogen om David Wilkersons liv indeholder mange interessante detaljer om hans liv som pastor, familiefader og kristen leder.

Her citeres for eksempel historikeren Vinson Synan, som understreger, at Wilkerson gjorde en afgørende indsats for Jesusbevægelsens opståen i 70’erne.

Der er mange andre spændende detaljer, som da han sagde nej tak til invitationer fra præsident Jimmy Carter samt evangelist Billy Graham. David Wilkerson ønskede ikke at være forbundet med andre end sig selv.

De, der ønsker at finde David Wilkersons eftermæle i New York, anbefales et besøg i Times Square Church – en menighed midt i underholdningsdistriktet Broadway. Den blev startet af David Wilkerson i 1989 og ledes nu af pastor Carter Canlon.

David Wilkerson døde i en tragisk bilulykke i 2011 – 79 år gammel kørte han frontalt ind i en lastvogn i Texas.

Bogen er for nylig genudgivet på dansk af Scandinavia, men filmen kan ikke købes mere.

Af Arne Winerdal og Henri Nissen