Pollen og blomsteraftryk på ligklædet

Max Frei-Sulzer, en sveitsisk kriminolog og pollen-ekspert, tager prøver fra ligklædet. Efter 10 års forskning fandt han ud af, at ligklædet må have været i områder ved Jerusalem, Edessa (Urfa) i Syd-Tyrkiet, Istanbul, forskellige steder i Frankrig og i Torino.

Der er fundet pollen fra 58 forskellige planter på ligklædet. 33 af disse vokser kun i Israel og i det nuværende Tyrkiet.

POLLEN AF TIDSEL

Den type pollen, som man finder mest af på klædet, stammer fra Gundelia tournefortii. Den kan ikke spredes af vinden, men kun ved hjælp af insekter. Det er derfor kun muligt at forklare den store mængde af pollen fra denne tidselplante ved, at planten helt fysisk blev placeret på manden, mens den blomstrede. Blomstringssæsonen for denne tidselplante er fra marts til april måned. 91 af 204 identificerede pollenkorn på klædet stammer fra planten. Den vokser kun i områder ved Middelhavet.

AFTRYK AF BLOMSTER

I påsken 2011 mødte vi (forfatterne) botanik-professor Avinoam Danin på The Hebrew University of Jerusalem. Han har udgivet adskillige bøger og artikler på både engelsk og hebraisk, og han regnes som den største autoritet, når det gælder Israels flora.

Han så ligklædet for første gang i 1998. Da opdagede han aftryk på klædet af ​​vilde blomster, der var blevet placeret ved siden af ​​kroppen. Han kunne bekræfte det, den tyske Scheuermann og amerikanske Whanger havde fundet tidligere: På ligklædet er der aftryk af planter, der kun vokser omkring Jerusalem og blomstrer omkring påsketid.

Danin har faktisk skrevet to bøger om blomsterne på ligklædet. Den første, Flora of the Shroud of Turin, kom i 1999. Det er en grundig gennemgang af de pollenkorn og blomsteraftryk, der er fundet på klædet. Bogen indeholder billeder taget med et almindeligt kamera både i farver og i sort/hvid, billeder fra mikroskop og elektronmikroskop, plancher, distributionskort, liste over blomstringstider, en stor bibliografi og en diskussion af resultaterne.

Gundelia tournefortii
SJÆLDEN PLANTE

Der er også ​​aftryk af planten Zygophyllum dumosum på ligklædet. Den har en karakteristisk blomst og meget let identificerbare vinter-blade. Den vokser kun i det sydlige Israel og på Sinai. De planter, der har sat aftryk på ligklædet, er kun ”let visne” – dvs. de er plukket og har været uden vand i en relativt kort tid.

PLANTER FRA JERUSALEM-OMRÅDET

Planten Cistus creticus (en slags klipperose) og to-tre andre planter knytter også ligklædet til områder omkring Jerusalem. Alle de planter, der er aftryk af på ligklædet, blomstrer i marts-april og findes i Jerusalem-området. Om planten Capparis aegypti (kapers) siger Danin, at den må være lagt på klædet efter kl. 16, da den ifølge Danins forskning først åbner sine blomster på dette tidspunkt hver dag.

Mattæus-evangeliet kapitel 27, vers 46 siger, at Jesus døde ved ”den niende time”, dvs. kl. 15. Ifølge jødisk skik, skulle han begraves før kl. 18, hvor sabbatten begyndte.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Professor Danins konklusion efter at have studeret blomsterne på ligklædet i 15 år, er: ”Det eneste sted i verden, hvor nogen kunne finde friske eksemplarer af disse fire arter (Zygophyllum dumosum, Cistus creticus, Gundeli tournefortii og Capparis aegypti) og placere dem på kroppen af ​​manden, som blev lagt i ligklædet, er i området mellem Jerusalem og Hebron.” Fra Jerusalem til Hebron er der 30 km.

Da vi besøgte Avinoam Danin, var det stærkt at høre ham sige til os: «I have seen those imprints of flowers from Jerusalem on the original Shroud of Turin with my own eyes.” (”Jeg har set aftryk af blomster fra Jerusalem på det oprindelige Torino-klæde med mine egne øjne.”)
Som verdens førende autoritet på Israels flora er det svært at modsige ham.

Teksten er et uddrag fra bogen ‘Torino-ligklædet’, som kan købes her.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Læs også: Hvad siger forskningen om ligklædet?