Poul Langagergaard fylder 70

Poul Langagergaard fylder 70 år den 5. maj.

Der er især to ting, Poul Langagergaard har været og er optaget af: Meningsfuld ledelse og liv og vækst i kirken. Og det agter han at fortsætte med, selvom han runder de 70 år.

Han er cand.theol. fra Aarhus Universitet og har lige fra begyndelsen af sin karriere haft chefstillinger. Den første var som daglig leder af Menighedsfakultetet, hvor han var i seks år. Han fortæller, at det var en periode, hvor det væltede ind med studerende, og en af hans store opgaver var at stå i spidsen for opførelsen af Menighedsfakultets nuværende bygninger, som han tog det første spadestik til.

Herefter var han generalsekretær i Indre Mission i 10 år. Han husker tiden som præget af at gøre Indre Mission fri af et støvet image, og af at Indre Mission havde en markant fremgang, især fordi mange unge begyndte at komme i Indre Mission.

Ikke bange for medierne

Han stod for, at Indre Mission ikke måtte lukke sig om sig selv og lagde vægt på, at den skulle være en kirkelig forening. ”Jeg var meget optaget af, at Indre Mission skulle bestå af missions-folk og ikke bare missionshus-folk. Vi skulle bevare og udbygge en bred indflydelse.”
Det bidrog han selv til ved at profilere Indre Mission i medierne, som han ikke var bange for at optræde i, bl.a. deltog han i en tv-duel med Jens Jørgen Thorsen.

En af hans større oplevelser som generalsekretær var, at biskopperne udpegede ham til at være en af de 12 danskere, der skulle repræsentere den danske folkekirke ved Den Lutherske Verdensforbunds generalforsamling i Budapest i 1984.

Midt i kirken

Om sit kirkelige ståsted siger Poul Langagergaard:
”Jeg har aldrig følt mig som en del af en kirkelig ”fløj”, aldrig. Jeg oplever, at jeg står midt i kirken, så jeg kan rumme alle nuancerne af den hele Kristus, som er Kirkens herre.”

Han gjorde nærmere rede for sine teologiske holdninger og vurderinger af folkekirkens muligheder og udfordringer i bogen ”Kirken i opbrud – en kirke mellem kaos og håb”, som han udgav i 1994.
I dag er både Poul Langagergaard og hans kone engageret i deres sognekirke, som er Helligåndskirken i Aarhus. Han har siddet i menighedsrådet i 14 år og i Aarhus Vestre Provstiudvalg i seks år.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Egen virksomhed

Efter tiden som generalsekretær i Indre Mission havde han chefstillinger i et advokatfirma, en kommune og hos Krifa. Men ved siden af det faste arbejde etablerede han sig i 1994 som ledelsesrådgiver med sit eget firma L*Profil. Først på deltid, men fra 2003 på fuldtid.

Siden er firmaet udvidet med Musskema.dk, som tilbyder hans eget udviklede digitale MUS-koncept med otte elementer ud over selve MU-samtalerne, bl.a. APV og kompetencekortlægning. De seneste to år har Børsen kåret Musskema.dk som Gazelle-virksomhed. Firmaet har i dag kunder over hele landet både inden for det private og det offentlige og blandt kirker, menighedsråd og kirkelige organisationer.
Siden 2004 har han udgivet et elektronisk tidsskrift for ledere: ”Opdateret Lederskab”, og sammen med Musskema.dk’s markedsdirektør Joachim Langagergaard har han skrevet e-bog om MUS: ”Strategisk og systematisk kompetenceudvikling. MUS Version 3.0”.

Bygger katedraler

Under teologistudierne havde han bl.a. K.E. Løgstrup som underviser, som har været med til at give ham det grundlæggende syn på ledelse, at man som leder har et stort ansvar, fordi man har noget af andre menneskers liv i sin hånd. Han tror på udvikling gennem et respektfuldt samspil mellem leder og medarbejder og udtrykker det gennem sit firmas payoff: dialog udvikler.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han ser det som en hovedopgave at inspirere ledere til at skabe gejst og motivation hos deres medarbejdere ved at have en vision og forklare den, så deres medarbejdere kan se, at de ikke bare sidder og hugger sten, men er med til at bygge katedraler.

Kirkekonsulent mm

I 2004 var han med til at etablere Kirkekonsulenter.dk, som er paraply for personer, som inden for hvert deres faglige felt tilbyder konsulenthjælp målrettet kirker og menighedsråd. Han er stadig kirkekonsulent.

Desuden er han foredragsholder med et bredt repertoire af emner inden for ledelse, kirke og kunst, bl.a. om Antoni Gaudi, Brorson og Rom.

Poul Langagergaard er gift med Jonna Langagergaard, som er bestyrelsesformand for Musskema.dk og ansat i virksomhedens Support. De har tre børn og elleve børnebørn. Poul Langagergaard og hans kone rejser meget både i og uden for Europa for at opleve andre kulturer. De har flere gange rejst sammen med hele familien på 19 personer, og senere i år skal de på familietur til Sydindien.


Artiklen fortsætter efter annoncen: