Biskop kritiseres for deltagelse i indvielse af tyrkisk moske

Lars Aslan Rasmussen (Soc.dem.)

Både den socialdemokratiske politiker Lars Aslan og organisationen Åbne Døre har åbent kritiseret Roskilde Stifts biskop, Peter Fischer-Møller, fordi han deltog i indvielsen af en ny moske ejet af den tyrkiske stat.

Lars Aslan Rasmussen forstår biskoppens ønske om at indgå i en dialog med muslimerne, men kalder det ifølge Kr. Dagblad ”bundnaivt” at have noget med det tyrkiske regime at gøre. Han peger på de mange religiøse mindretal, hvis forhold er blevet forværret under Erdogan.

Også Åbne Døres generalsekretær, René Brocelius Ottesen, peger på Tyrkiets krænkelser af religionsfriheden og minder om den amerikanske præst, som stadig sidder fængslet i Tyrkiet. ”Vores erfaringer med at gå i dialog med Tyrkiet er bare ikke gode, og derfor skal man ikke gå ind i det alt for blåøjet,” siger han.

Biskop Peter Fischer-Møller lægger vægt på værdien af en religionsdialog og mener ikke, at hans deltagelse i indvielsen har noget med storpolitik at gøre, selv omTyrkiets ambassadør også deltager.

Det er Tyrkiets religionsministerium, Diyanet, som formelt ejer den nye moske og forsyner den med en imam.