Kierkegaard som kristen forkynder

Søren Kierkegaard: Christelige Taler. Søren Kierkegaards Værker bind 10. 376 sider. • 199,95 kr.
Gyldendal

Det må ikke glemmes, at Søren Kierkegaard (1813-1855) var cand.theol. og bekendte sig til kristendommen. I ”Christelige Taler” møder vi ham som kristen forkynder.

Vi ville nok betegne bogens tekster som prædikener, men Søren Kierkegaard selv kalder dem taler. Nogle få af dem har han holdt i Domkirken i København.

Hævet over tid og sted

Bogen udkom første gang i 1848. Men den forholder sig til nogle helt grundlæggende livsvilkår som bekymring, lidelse og modgang hævet over tid og sted, og den er derfor lige så vedkommende nu, som da den udkom første gang for 170 år siden.

Tænker bredt og dybt

De første taler i bogen handler om ikke at bekymre sig med udgangspunkt i Jesu ord om at leve som fuglen og liljen og lade hver dag have nok i sin plage. Det bliver der brugt 80 sider på. Med et moderne udtryk kan man sige, at Søren Kierkegaard kommer godt omkring de emner, han behandler. Han belyser dem ikke bare fra alle tænkelige vinkler, men også fra vinkler, man slet ikke havde tænkt på. Han tænker bredt og dybt.

Bibelsk lys over livet

Han er godt inde i Bibelen og i kristen tankegang. Men noget unikt ved ham er, at han også er helt usædvanligt godt inde i, hvordan vi tænker og føler og opfatter os selv og andre. Det betyder, at han ikke bare kaster lys over Bibelens budskaber, men lader dem kaste lys ind over vores liv. Målet er ikke at forstå Bibelen, men at forstå sig selv som menneske i Bibelens lys.

Vender tingene om

Flere gange understreger Søren Kierkegaard, at sandheden ofte er det omvendte af det, vi umiddelbart forestiller os.
Modgang er medgang, hvis det fører os frem mod det evige liv; et lidelsesfuldt liv er kun et øjeblik i forhold til et evigt liv uden lidelser; vi skal ikke gå så meget op i de tab, vi kan have her i livet, men vi skal passe på ikke at tabe det evige liv, for det er at være fortabt.

Ikke umulig at forstå

Om Kierkegaard tænker mange, at han er så vanskelig at læse og forstå. Han skriver også i lange sætninger og nogle gange noget snørklet. Det kræver noget at læse ham, men det er slet ikke umuligt, og selvom der kan være noget, man synes er vanskeligt at forstå, er det så lidt i forhold til alt det, der er til at forstå.

Det er saligt at anstrenge sig

Med ”Christelige Taler” kaster man sig heller ikke ud i en Kierkegaard-maraton. Den kan tages i små bidder med pustepauser imellem, for den består af 28 taler, der kan læses hver for sig.
Og så kan man jo også tage dette til sig, som Kierkegaard skriver i en af talerne: ”Anstreng blot Din Tanke en lille Smule; det er ikke saa vanskeligt, og det er saligt.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Søren Kierkegaard: Christelige Taler. Søren Kierkegaards Værker bind 10.
376 sider. • 199,95 kr.
Gyldendal