Ti facts om Nordkorea

Medierne har stort fokus på Nordkorea. Men hvad er landets historie og særlige udfordringer?

Nogle nordkoreanere sendes til udlandet for at tjene penge til regimet. Sidste efterår afslørede en DR-dokumentar, at Danmarks nye inspektionsskib, Lauge Koch, var blevet bygget af nordkoreanere i Polen.

Det er vigtigt at kende både Nordkoreas historie og den aktuelle politiske situation, skriver Christian Headlines den 10. maj i år som indledning til denne oversigt.

1. Et delt land

Nord- og Sydkorea var tidligere ét land. Men hele den koreanske halvø blev annekteret af Japan i 1910. Opdelingen af halvøen i Nord- og Sydkorea startede under 2. verdenskrig. Efter at have besejret Japan landede de amerikanske tropper i syd og de sovjettiske i nord. Herefter blev halvøen delt ved den 38. nordlige breddekreds.

USA fik indflydelse på den nye regering i Syd. Sovjetunionen havde indflydelse i Nord, hvor den kommunitiske diktator Kim Il-Sung blev leder af den nye stat, Democratic People’s Republic of Korea.
Siden da har Sydkorea været åben overfor resten af verden mht. kultur og teknologi, mens Nordkorea isolerede sig.

2. Personkulten

Helt fra starten har Kim-familien haft styret i landet. Efter Kim Il-Sung kom Kim Jong-Il og nu regerer Kim Jong-Un. Kim Il-Sung blev i sin tid udpeget af Sovjetunionens leder Joseph Stalin.
Kim-familien har skabt en personkult omkring sig selv, så nordkoreanerne markerer stadig Kim-Il-Sungs fødsels- og dødsdag som nationale helligdage. Man har endda introduceret en ny kalender, som starter med året 1912, hvor Kil-Il-Sung blev født.

3. Eremit-riget

Nordkorea kaldes ofte Eremitriget, fordi det er lukket og fjendtligt overfor resten af verden. Nordkoreanerne har forbud mod at besøge andre lande, og udlændinge bliver sjældent lukket ind i landet. Hvis de gør, bliver de ofte arresteret eller får kun adgang til at se nøje udvalgte steder.
Regeringen kontrollerer også medierne for at kunne styre befolkningen.
Nordkorea har traditionelt været mest fjendtligt indstillet overfor Sydkorea og USA.

4. Forfølgelse af kristne

Enhver nordkoreaner, som ikke efterlever Kim-familien og regeringens befalinger, kan blive arresteret, fængslet eller det, der er værre. Især kristne er i fare. Det præcise antal kendes ikke, men det anslås, at tusinder af kristne er fængslede eller interneret i arbejdslejre, hvor de risikerer tortur og brutale drab.
Nordkorea har i over 14 år toppet Åbne Døres verdensrangliste som det land, hvor kristne forfølges mest.

Åbne Døre rapporterer, at kristne i Nordkorea må skjule deres tro af frygt for regeringen, naboerne og selv deres egne familiemedlemmer. Folk beder med åbne øjne, og det er praktisk talt umuligt at mødes til gudstjenester eller fællesskab med andre kristne.

Kravet om tilbedelse af Kim-familien er obligatorisk for alle borgere, og undladelse heraf medfører arrestation, fængsling, tortur eller dødsstraf. Hele kristne familier er blevet sendt til arbejdslejre, hvor mange dør af tortur, udmattelse og sult. Dem, der prøver at flygte til Sydkorea via Kina, risikerer henrettelse eller fængsel på livstid, hedder det i rapporten fra Åbne Døre.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Åbne Døres blad fra marts 2018 havde fokus på Nordkorea, hvor kristne forældre ikke tør fortælle deres børn om troen.
5. Udenlandske fanger

Det er livsfarligt for udlændinge at rejse ind i Nordkorea. Det viser fx sagen med den 22-årige amerikanske studerende Otto Warmbier.
I forrige uge blev tre amerikanske kristne løsladt, men en canadier er stadig tilbageholdt i Nordkorea.

6. Atomvåben

Nordkorea har i løbet af sidste år testet langdistance-missiler, som potentielt kunne ramme USA. Samtidig har det fattige Nordkorea i årtier investeret i atomforskning og udvikling af atomvåben. Forsøget på at skaffe funktionelle atomvåben startede allerede under Kim-Il-Sung og har været støttet af Sovjetunionen. Efter Den kolde Krig kunne Nordkorea bygge videre på den sovjettiske teknologi. Efter Sovjetunionens fald er russiske ingeniører flyttet til Nordkorea for at hjælpe med at udvikle landets atomprogram, vurderer History.com.

Der er nu sket en positiv udvikling, idet Nordkoreas leder har mødt den kinesiske præsident, den sydkoreanske præsident og – forhåbentlig – snart skal møde USAs præsident.


Artiklen fortsætter efter annoncen:7. Uden frihedsrettigheder

Nordkoreanerne går til valg hvert år, men der er kun et navn på stemmesedlen, nemlig Kim Jong-Un, skriver Time.com. Hovedformålet med disse valg er propaganda. Efter det sidste valg meddelte de regeringskontrollerede medier, at nordkoreanerne var så begejstrede og lykkelige over at kunne stemme på deres øverste leder, at de spontant brød ud i sang.
Samtidig betyder de regelmæssige valg, at regeringen bedre kan kontrollere borgerne.
Der er nemlig mangel på de mest basale menneskerettigheder i Nordkorea trods Kim Jong-uns tilsyneladende åbenhed overfor forhandlinger.

De nordkoreanske medier er underlagt streng kontrol, selv om landet hævder at have ytrings- og pressefrihed. Der findes kun tre tv-kanaler i Nordkorea. Det er da også de statskontrollerede medier, der opretholder personkulten omkring lederen. For at kunne blive journalist i Nordkorea må kandidaterne komme fra familier, som støtter Kim-familien, ligesom de selv må bevise, at de ideologisk er på linje med regeringen.

8. Arbejdslejre

Nordkorea sender både kristne og andre, som ikke retter ind i forhold til regeringen, til tvangsarbejdslejre. Det anslås, at regeringen driver 16 af denne type lejre, hvor omkring 200.000 mennesker tvinges til hårdt arbejde.
”Fængselsbyerne er ofte blevet sammenlignet med Gulag-lejrene i Sovjetrusland – tvangsarbejdslejre, hvor fangerne holdes under brutale arbejdsforhold og kan blive henrettet for småforbrydelser som at stjæle et par kornkerner. Fangerne er ofte en blanding af systemkritikere,whistleblowere og eks-politikere, som er kommet på kant med regeringen – hvilket let kan ske”, hedder det i en rapport.

9. Påstået velstand

Nordkorea ønsker at fremstå som et rigt land, men virkeligheden er en ganske anden. Kim-familiens luksusliv og truslerne om en stor militærmagt står i skarp kontrast til flertallets fattigdom.
”Ligesom i andre diktaturer har Nordkorea en herskende elite-klasse, som nyder det moderne livs privilegier med indendørs toiletter, biler, kød, kaffe og nogle få luksusting. Middelklassen får nok mad og ind imellem nyt tøj, men ikke meget mere. Men generelt er Nordkorea et af de mest trøstesløse steder i verden,” vurderer U.S. News.
Nyhedskanalen citerer The Korea Institute for National Unification, som siger: ”Levestandarden er faldet til ekstreme grader af nød, hvor folk nægtes retten til fødevaresikkerhed, sundhed og andre basale fornødenheder for menneskelig overlevelse.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:10. Kristne frigivet, men…

Den gode nyhed er, at tre kristne missionærer med amerikansk statsborgerskab er blevet frigivet i forbindelse med topmødet mellem Nordkorea og USA.Ifølge World Watch Monitor var to af de tre – som blev dømt for ”fjendtlige handlinger mod staten” – engageret i humanitært arbejde.
Men vi må ikke glemme de mange forfulgte kristne, påpeger en nordkoreansk afhopper.
– Præsident Trump bør kritisere Nordkorea for deres overgreb. Så længe kristne ikke må holde en bibel i hænderne, er der ingen frihed, fastslår advokat John Choi, som blogger for Open Doors USA.