Tyrkiet holder kristen som gidsel på absurde anklager

Efter anden dag i retssagen, den 7. maj, står det mere klart end nogensinde før, at Andrew Brunson holdes som politisk gidsel, og at der ikke er hold i beviserne imod ham.

Efter retsmødet den 7. maj blev Andrew igen sendt tilbage til en overfyldt fængselscelle, hvor han skal tilbringe mere end 70 dage inden næste høring den 18. juli.

Retsmødet den 7. maj fik ikke det udfald for den amerikanske pastor Andrew Brunson, som mange havde håbet på og bedt inderligt for.

Andrew Brunson, der har arbejdet som præst i Tyrkiet i 23 år sammen med sin kone Norine, har på nuværende tidspunkt siddet uretmæssigt fængslet i Tyrkiet i mere end halvandet år. Andrew risikerer op til 35 års fængsling, hvis han bliver dømt på grundlag af de falske og meget alvorlige spionage- og terroristrelaterede anklager, som er rettet imod ham.

Efter retsmødet den 7. maj blev Andrew igen sendt tilbage til fængselscellen, og han kan se frem til at tilbringe mere end 70 dage i en overfyldt fængselscelle, inden næste høring finder sted den 18. juli.

Intet nyt under solen

Andendagen i Andrews retssag, som varede i næsten 12 timer, lignede på mange måder hans første dag i retten, den 16. april. Anklageren havde indkaldt syv vidner, hvoraf to af dem var såkaldt hemmelige vidner. Disse hemmelige vidner var ikke til stede i selve retssalen, men deres stemmer og ansigter, som var gjort uigenkendelige, blev transmitteret via videoopkald til domstolen.

Det kom frem under mødet, at ingen af de syv vidner personligt havde set eller hørt Andrew Brunson gøre noget forkert, de gengav bare, hvad andre havde fortalt dem, fortæller CeCe Heil fra ACLJ.

En madret som bevis

I det 62 siders lange anklageskrift har anklagemyndigheden præsenteret et bevis i form at et billede, der blev taget af Andrews datter Jaqueline, da hun gik på collage North Carolina i USA, og som hun på et tidspunkt havde sendt til sin far. Fotoet viser en gruppe unge kvinder, der er samlet omkring et tyrkisk måltid kaldet ”Maklube”. ”Maklube” er en ret, som typisk bliver lavet af medlemmerne af Fethullah Gülens organisation (FETO), når de samles. Billedet er blot et blandt mange absurde beviser, som de tyrkiske myndigheder mener knytter Andrew Brunson sammen med Fethullah Gülen og hans organisation FETO.

”Det er vanvittigt, at de bruger mit billede. Billedet blev taget først år jeg gik på college. Jeg var sammen med pigerne fra mit kollegie. En af pigerne var fra Tyrkiet, og hun vidste, at jeg havde hjemve. Hun inviterede mig og nogle venner til spisning og havde lavet en tyrkisk ret. Jeg havde aldrig smagt retten tidligere, og jeg kendte ikke navnet på den, men det var tyrkisk mad, og jeg var glad for at få det”, fortæller Jaqueline om anklagerens brug af billedet som bevismateriale, til Andrews advokat Jay Sekulow.

Andrew er fængslet for sin tros skyld

Andrews forbrydelse er evangelisation blandt kurderne, hvilket Tyrkiet kalder ”kristianisering”, og som landet nu anser for at være en terrorhandling. Anklageren påstår, at Andrews evangelisation blandt kurderne har til formål at få kurderne til at gøre oprør mod den tyrkiske stat og dele landet i to dele, en kurdisk del og en del tilhørende Fethullah Gülen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Du kan hjælpe Andrew lige nu ved at:

1. Bede for ham.
2. Skrive til de tyrkiske myndigheder og bede dem løslade Andrew.

Underskriv og datér appelbrevet og send det indscannet til Dansk Europamission på: info@forfulgtekristne.dk eller med post til Dansk Europamission, Drejervej 15, 2400 København NV.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Dansk Europamission videresender herefter appellen til det tyrkiske indenrigsministerium.