Luthers aftryk i lokalsamfundet

Ry Kirke har udgivet en læseværdig bog om Reformationens betydning for lokalsamfundet.

Hér en lækkert udført og indholdsmæssig interessant bog om, hvad Reformationen og Martin Luther kom til at betyde for den lille midtjyske stationsby Ry ved Silkeborgsøerne.

Godt nok tager bogen ”Forpligtet på hinanden” afsæt i Ry, men havde det bare været en snæver lokalhistorisk fortælling, havde den næppe haft interesse for andre end de lokale.

Når bogen alligevel har almen interesse, er det fordi den, trods undertitlen ”Reformationen i Ry”, i bund og grund fortæller, hvad Reformationen kom til at betyde for lokalsamfundet i bred forstand. Og i måden vi er sammen på, i øvrigt.

”Kan vi få øje på det lutherske i vores hverdag sådan helt lokalt og lige her og nu?” spørger bogen, og spørgsmålet forsøges besvaret af en række lokale kendisser, bl.a. erhvervsmanden Lars Kolind og musikeren Lars Lilholdt, plus den lokale sognepræst, den lokale turistchef, en museumsinspektør, en højskoleforstander, en bibliotekar osv. Det omhandler emner som musik, fællesskab, kirke, ledelse, uddannelse, ja, sågar klosterliv (Øm Kloster lå ved Ry, men blev revet ned efter Reformationen).

Hvert kapitel indledes med en tekst om Luthers tanker til det pågældende kapitels emne – og afsluttes med spørgsmål til nærmere refleksion. Bogen er velegnet til brug i fx studiekredse, hvor man vil dykke ned i det lutherskes påvirkning af vores dagligdag på snart sag alle niveauer, kirkeligt og sekulært. Ind imellem kapitlerne er fordelt 95 teser om kirke og kristendom – teser, som er indsamlet blandt et bredt udsnit af borgerne i Ry.

Bogens bidragydere bor alle ved Ry. Den er redigeret af sognepræst Jesper Hanneslund og forfatter og foredragsholder Jonas Norgaard Mortensen.

”Forpligtet på hinanden” Om reformationen i Ry
240 sider • 95 kr. • Ry Kirkes Forlag

 


Artiklen fortsætter efter annoncen: