Flot bog med kirkekunst af Maja Lisa Engelhardt

Maja Lisa Engelhardt har siden sin debutudstilling i 1985 været en af Danmarks mest anerkendte kunstnere og har et bredt publikum både i Danmark og internationalt. Stærkt står de cirka 30 kirkeudsmykninger, hun siden 1996 har lavet i danske kirker og i USA.

De præsenteres nu samlet i denne vellykkede og rigt illustrerede moppedreng af en kunstbog.

Maja Lisa Engelhardt har sammen med fotografen Leif Tuxen besøgt kirkerne, og bogen igennem kommenterer hun de enkelte værker og fortæller historien bag og uddyber sine tanker omkring motiv, farve- og materialevalg m.v. Hun fortæller også om sit liv, sin tro og sine teologiske tanker.

Forfatteren Johannes Jørgensen skrev i 1893, at ”kunsten er et billedsprog, der i jordiske hieroglyffer vil udsige det evige”, og netop det kan siges om Maja Lisa Engelhardts utrættelige stræben efter at gøre det guddommelige nærværende eller det hemmeligt åbenbarede synligt.

I hendes kirkekunst mødes et moderne kunstudtryk med kirkens tradition og tekst. De mange kirkeudsmykninger varierer fra malede altertavler og store glasmosaikker over farvesætning af kirkerum til de skulpturelle bronzedøre ind til Viborg Domkirke fra 2012.

Maja Lisa Engelhardt er på den ene side en dristig kunstner i både farvevalg og form, men også loyal overfor den kirke og det kirkerum, hvor hendes kunst skal leve. Hun gør sig grundige studier, før hun begynder på en udsmykning.

Tro skinner igennem

Hendes personlige tro skinner igennem i de fleste af værkerne. Lyset er et gennemgående tema i hendes altertavler, som ofte er halvabstrakte med udviskede konturer i nøje udvalgte farvesammensætninger, der som små åbenbaringsøjeblikke brænder sig fast hos beskueren. Tro skal der til for at se!

I 2011 udkom bogen ”Mod lyset. Tyve kirkeudsmykninger”, og siden har Engelhardt skabt yderligere 11 værker, som sammen med de oprindelige præstenteres i den nye bog.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kunsthistoriker og tidligere rektor for Kunstakademiet Else Marie Bukdahl giver en udførlig præsentation af kunstnerens idéer og sætter dem ind i en historisk sammenhæng. Bogens øvrige tekst er skrevet af Maja Lisa Engelhardt og journalist og anmelder Claus Grymer. Bogens ca. 200 billeder viser både helhed, rum og detaljer i de mange særprægede værker.

Maja Lisa Engelhardt (født 1956) har siden sin debut udstillet i hele Danmark og internationalt i bl.a. Paris og New York og er repræsenteret på en stribe museer. Hun er gift med kollegaen Peter Brandes og har siden 1980´erne boet og arbejdet i Asger Jorns gamle hus og atelier i Colombes uden for Paris samt i sit danske atelier ved Holbæk.

”Porten” – Maja Lisa Engelhardts kirkekunst
264 sider • 299,95 kr.
Kristeligt Dagblads Forlag


Artiklen fortsætter efter annoncen: