Jesus kræver altså meget…

’Bare Jesus ikke havde sagt at…’ er den spændende titel på en ny bog af den engelske forfatter Steve Timmis.

Alle kender Jesus som den kærlige, vise rabbi, der gik omkring og gjorde godt mod alle. Men han er også den, der stiller større krav end alle andre. Og hvis jeg som kristen har et problem med det, Jesus kræver, betyder det vel, at jeg dybest set har et problem med Jesus selv, vurderer Steve Timmis.

”Han træder ind i vores verden og beder os om langt mere end bare at synge et par sange til hans ære hver søndag morgen og lægge nogle mønter eller sedler i kirkebøssen på vej ud.” (side 13).

Vælg Gud eller mammon

Blandt de emner, som den ærlige forfatter tager op, er bl.a. det, Jesus siger om at fornægte sig selv og tage sit kors op. Om at elske sine fjender og tilgive og om en kristens forhold til penge.

Hvordan kan vi fx forholde os til det, Jesus siger om penge:
”Ingen kan tjene to herrer. Han vil enten hade den ene og elske den anden eller holde sig til den ene og ringeagte den anden. I kan ikke tjene både Gud og Mammon.” (Luk. 16:13).

Steve Timmis forklarer, at penge åbenbart også havde stor magt på Jesu tid, selv om han ikke levede i en kapitalistisk frihandelsøkonomi som vi gør det. Så hvis advarslen var reel dengang, er den det så meget mere nu. Det handler nemlig dybest set om, hvem der er vores gud, dvs hvem vi stoler på og tilbeder:

”Mammon fylder faktisk så meget i billedet, at tjenesten for Gud og Mammon gensidigt udelukker hinaden. Vi kan simpelthen ikke hengive os til begge dele og ”tjene to herrer”.” (side 62).


Artiklen fortsætter efter annoncen:Skal vi så ændre noget?

For hvert af de udsagn, de fleste af os nok ville ønske, Jesus ikke havde sagt, giver Steve Timmis nogle kommentarer til eftertanke. Hvad betød udsagnene for Jesu tilhørere – og hvad betyder de for os?

Faktisk handler bogen rigtig meget om at lade Jesus få den plads, han kræver. Både når det gælder penge, tid og relationer. Og det bliver så en udfordring for den enkelte.
Interessant nok går det som et tilbagevendende tema i slutningen af hvert kapitel: ”Ville jeg stadig ønske, at Jesus ikke havde sagt sådan?”. Svaret er hver gang – med små variationer – et Nej. For ellers ville han jo netop ikke være den Jesus, jeg kender!

Steve Timmis: Bare Jesus ikke havde sagt at…Kontroversielle udsagn i evangelierne
166 sider • 149,95 kr.
Logos Media


Artiklen fortsætter efter annoncen: