Kunsten at tælle

Af Hans Verner Lollike
Pensioneret folkekirkepræst

Indrømmet – jeg hører selv til dem, der tæller. Da jeg var barn, talte jeg biler ved vejkanten og kløverblade i blomsterkanten for at kunne plukke et firkløver til min mor. Siden da har jeg talt alt muligt. Hvor mange var vi til et møde ! Hvor mange lande har jeg besøgt! o.s.v.

Der er et tælleapparat inde i mit hoved! Det tror jeg, mange andre mennesker også har.
I første omgang er det ikke farligt. Det hjælper til med at overskue ens omverden, men hvis man bruger det til at sammenligne sig med andre, er det farligt, fordi man forsøger at finde sit værd ved at være bedre end andre.

Hvem er størst?

Det kan altså gå helt galt. Det gjorde det for disciplene skærtorsdag aften. Jesus havde fortalt dem, at nu var det tidspunkt kommet, hvor han skulle tages til fange, pines, piskes og korsfæstes.
De havde hørt det, men det var ikke trængt ind. De var optaget af at tælle – optaget af tælle deres egne fortræffeligheder.
Det er uhyggeligt, som de ligner alle os andre af menneskeracen.
Hvem er den bedste? Ja, vi indrømmer, at vi er ikke perfekte, men vi forsøger alligevel at komme så langt frem i rækken som muligt, alt imens vi mister det, der giver livet værdi: At størst er den, der tjener.

Det giver naturligvis ikke mening uden Jesus. Han viser sin enorme magt ved at tjene, han er ”beviset” på, at kærligheden og korset hænger sammen.
Fokus på Jesus sætter livet i det rette perspektiv.

Vi må tælle fordelene ved at være kristne og fortælle det til andre: At Jesus inviterer os til ganske gratis at få del i det evige liv. At han beder for os – og at vi aldrig er alene.
Tæl tegn på Guds godhed

I mødet med Jesus og i livet med Jesus som Herre erfarer man, at ingen kan blive noget større, bedre og vigtigere end et Guds barn, som er frelst ved Jesu fuldbragte værk på korset. Man kan ikke lægge til og ingen andre kan trække noget fra.

Jesus gik all-in, som det hedder i gamblersproget. Jesus satsede hele butikken, han satsede sig selv, og han vandt.
Derfor kalder Jesus os til omvendelse. At vende om er at skifte retning. Vi skal ikke mere tælle vore egne fortræffeligheder, for det giver ikke point på himmelkontoen.
Jesus har givet os alle de point, der er nødvendige. Nu kan vi øve os i at tælle ”alle de tegn på Guds godhed, jeg fik”. Det er en fuldtidsbeskæftigelse, og jo bedre vi bliver til det, desto mere fyldes vi af glæde og taknemmelighed.

Styrk de andre

Det betyder ikke, at vi skal sidde med kuglerammen i lænestolen og gøre ingenting. Tværtimod ! Jo mere, vi orker at ”styrke vore brødre”, desto flere tegn ser vi på Guds godhed.
Jo mere, vi vover at give Guds kærlighed videre, desto mere erfarer vi selv at være et mål for Guds kærlighed.
Vi er ofte udsat for sælgere i telefonen. Man skal være hurtig for at standse talestrømmen, der priser alle de fordele, som produktet har.
Jeg tænker, at det er en god øvelse at huske at fortælle sig selv og andre, hvilke fantastiske fordele, man har som kristen. De overstiger nemlig langt livets besværligheder.
Jesus nævner to meget vigtige fordele. Vi skal være med ham i evigheden hos hans og vor himmelske far, og Jesus beder for os. Også en tredje fordel erfarede de selv den aften, hvor de kun tænkte på sig selv: Det, at vi aldrig skal være alene.

Når telefonsælgeren har remset alle fordelene op, kommer endelig prisen, som er et utroligt billigt tilbud. Fordelene ved at være en kristen – at tro på Jesus og leve med ham – er også et fantastisk tilbud!
Hvordan var det så med prisen?


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jo, tilbuddet er gratis for os, for prisen er betalt af Jesus. Og det er ikke kun gratis for dem, der allerede har taget imod fordelene. Det er også gratis for enhver ny person, der vil tage imod alle de mange fordele, der er ved at være en kristen.
Man skal bare tage imod Jesus.

 

Søndagens tekst:

Luk. 22, 24-32. Teksten er fra Bibelen på hverdagsdansk:


Artiklen fortsætter efter annoncen:Lederskab i Guds rige
24 Disciplene diskuterede også hvem af dem, der var bedst egnet som leder. 25 Da sagde Jesus til dem: »Denne verdens magthavere hundser med dem, de har under sig, og selv en diktator ynder at kalde sig folkets velgører. 26 Sådan skal I ikke opføre jer.
De, der er ledere iblandt jer, skal være villige til at tjene dem, de er ledere for. De, som har højest rang iblandt jer, skal stå på lige fod med dem, som har den laveste rang. 27 Ude i verden er det sådan, at den, der bliver beværtet, er større end den, som tjener ved bordet.
Men jeg er iblandt jer som den, der tjener.

28 I har trofast stået sammen med mig i mine prøvelser. 29 Med den autoritet, som min Far har givet mig, lover jeg jer nu, 30 at I skal få lov til at sidde til bords i mit rige, ja, I skal få lov til at sidde på troner og regere over Israels 12 stammer.«

Jesus forudsiger, at Peter vil tage afstand fra ham
31 Jesus henvendte sig nu til Simon Peter: »Simon, Satan vil friste jer til fald, 32 men jeg har bedt om, at du ikke skal miste troen. Når du senere hen angrer og omvender dig, da styrk de andre disciple.«