#MeToo udfordrer kirkernes kvindesyn

– Bibeltro eller kvindefjendsk? Paige Patterson har mistet sin stilling som leder af præsteseminariet i Texas pga. en række kontroversielle udtalelser om kvinder.

Paige Patterson, den mangeårige leder af sydstatsbaptisternes præsteseminarium i Fort Worth, Texas, er blevet afsat på grund af sit kvindesyn.

Patterson har bl.a. anbefalet kvinder at blive hos deres voldelige ægtemænd. Også Pattersons påståede diskrimination af kvindelige lærere på seminariet kommer nu frem i lyset, og det giver anledning til selvransagelse blandt baptisterne, skriver Religion News Service.

’Guds dom’

Uden at nævne Patterson ved navn udtaler Al Mohler fra Southern Baptist Theological Seminary i Louisville, Kentucky:
”Jeg kan ikke andet end se det som Guds dom over en kirke og den største evangelikale bevægelse i flere årtier, som ikke har handlet ret i spørgsmål om seksuelt misbrug og forkert adfærd, sagde Mohler i et interview med RNS.

Mohler advarede om, at effekten af #MeToo bevægelsen først nu er ved at vise sig. ”Vi vil finde ud af, at dette problem er langt mere udbredt,” tilføjer han.
Han henviser til nogle udtalelser af Patterson i et interview fra 2000 og en prædiken fra 2014, hvor Patterson praler af at have rådet en kvinde til at blive hos sin voldelige mand. Han har også udtalt sig upassende om en 16-årig piges udseende.

Disse udtalelser har vakt opsigt i medierne. Den 22. maj skrev The Washington Post, at Patterson i 2003 havde opfordret en kvindelig studerende til at tilgive en formodet voldtægtsmand i stedet for at melde ham til politiet.

Opgør med kvindesyn

Patterson var drivkraften bag en mere bibeltro linje på Southern Baptist Convention siden 1980’erne og er kendt for sin modstand mod feminismen. Han var fortaler for en bogstavelig forståelse af de bibelske tekster om ægteskab, familieliv og kvindens rolle. I et tillæg til kirkens troslære fik Patterson tilføjet, at ”en kvinde skal velvilligt underordne sig sin mands tjenende lederskab”.

Den 22. maj valgte bestyrelsen for seminariet i Texas efter 13 timers forhandling at sige farvel og tak til Patterson for hans indsats på skolen gennem de sidste 15 år.
Patterson fik titlen president emeritus, pension og tilladelse til at blive boende på semininariet.

Unfair kritik?

Sydstatsbaptisterne har ikke noget formelt hierarki. Hver menighed er uafhængig, ligesom medlemmerne er det. Og nogle udtrykker loyalitet mod Patterson.
”Det er unfair at straffe ham for nogle bemærkninger, han kom med for flere år siden,” siger pastor Chris Thompson.
“Jeg kender ikke nogen pastor eller offentlig taler for den sags skyld, som ville ønske at blive udsat for, at nogen står frem med en båndoptagelse fra arkivet, og så skulle forsvare disse ord 18 år senere. Hvem bliver den næste, spørger jeg bare.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge Thompson handlede Pattersons råd til den voldsramte kvinde om et – måske dårligt formuleret – ønske om at fortælle, at Bibelen hader skilsmisse.

Vrede blandt unge

Men nogle af de yngre sydstatsbaptister fandt Pattersons afskedigelse alt for hensynsfuld. De mener, at episoden gør det svært at evangelisere blandt moderne mennesker.
“Jeg mener helt ærligt, at det er en parodi,” sagde Dean Inserra, 37, som er pastor i City Church i Tallahassee, Florida. “Det var nærmest en accellereret pensionsplan. Det er meget frustrerende, og det sender et meget dårligt budskab til kvinderne i SBC og til min menighed, til vores ansattte og til alle andre baptister.”

Patterson selv har ikke fortrudt sine tidligere udtalelser og hævder, at han bare har fulgt sin overbevisning.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jesus ærede kvinder

Sydstatsbaptisterne er ikke parate til at opgive teologien om ”komplementaritet”, dvs. at mænd og kvinder ganske vist er lige i værdi, men kun mænd bør have lederroller i hjem og kirke.
Alligevel indrømmer mange pastorer, at de finder, at Pattersons ord om og til kvinder er en forkert tolkning af Bibelen.

”Ethvert udsagn, som synes at retfærdiggøre, at en kvinde bliver i en voldelig relation eller som nedgør eller nedvurderer kvinder, er teologisk set problematisk,” siger pastor Micah Fries fra Brainerd Baptist Church i Chattanooga, Tennessee.

Patterson har beordret kvinderne på seminariet til at bære tækkelige skørter og fik en kvindelig lærer afsat, fordi han ikke mener, at kvinder skal undervise mænd. Men mange studerende har svært ved at vurdere, om Pattersons ord skyldes bibeltroskab eller et forældet kvindesyn.

”Hvis kirkeledelsen bruger Bibelen som en undskyldning for at undertrykke kvinder og holde dem på plads, mener jeg, at de skulle gå tilbage og læse Bibelen,” siger Debra Smidt, der selv har læst på seminariet i Texas. ”Jesus satte pris på kvinder. Han beskyttede kvinder, og han ærede dem,” siger hun og tilføjer, at hun er glad for, at der nu i det mindste er nogle, som har valgt at sige fra.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Efter stærk kritik af den første afgørelse valgte ledelsen den 30. maj at afbryde alle forbindelser med Patterson. Han mister dermed sin emeritus-titel, pensionen og sin ret til at bo på campus.