Tidligere missionær skriver om tårer og følelser i Bibelen

Sven Hagen Jensen med sin ny bog ”Tårernes vej gennem Bibelen”

Fra jeg var dreng husker jeg, at det korteste vers i Bibelen var på to ord: ”Jesus græd“ (Joh 11,35). Når jeg siden har læst bøgernes bog igennem, har jeg fundet, at gråd og tårer faktisk er et gennemgående træk hos nogle af Bibelens mest kendte personer, skriver Sven Hagen Jensen i forordet til sin nye bog: ”Tårernes vej gennem Bibelen”.

Han har genlæst Bibelen fra en ende af og lagt mærke til de episoder, hvor personerne græder. Lige fra Eva, der græd over sin dræbte søn Abel over Abraham, Hannah, David, profeterne, Salmerne, Peter og ikke mindst naturligvis Jesus, der græd.

Bogen er samtidig en udmærket gennemgang af hele Bibelhistorien og alle de fascinerende beretninger, vi kender.

Tårer er gavnlige

Tårer beskytter øjet mod udtørring og irritation og holder det varmt (ca. 37 grader), når vi er ude i frostvejr. Tårerne holder også øjet rent med infektionsbekæmpende stoffer, fortæller forfatteren. Også dyrene har tårekirtler. Men det er kun mennesket, der er i stand til at producere tårer af følelsesmæssige årsager. Det viser, at mennesket er en helt unik skabning.

”Når vi græder, bliver der udløst endorfiner i vores kroppe, og de har en beroligende virkning på os. Det er derfor, vi ikke kan græde i en uendelighed, og vi endog kan føle os helt opstemte, efter at vi har grædt,“ fortæller professor Henrik Høegh-Olesen ved Psykologisk Institut på Aarhus Universitet.

Tårer er normalt en måde at udtrykke oprigtige og spontane følelser på, men kan også misbruges til at skabe opmærksomhed omkring sin person, få sine ønsker opfyldt eller standse et farligt overgreb. Gråd og tårer er en vigtig måde at signalere sin sindstilstand på.

Forfatteren hæfter sig ved, at det er betryggende at vide, at ingen af os står alene med vores tårer, hvad enten de udtrykker sorg og smerte eller vidner om andre sindsstemninger.

– Der er en Gud, der tæller tårer og har omsorg for os. ”Du kender alle mine problemer, du gemmer mine tårer i din lædersæk, skriver dem ned i din dagbog“. (Salme 56,9).


Artiklen fortsætter efter annoncen:Sven Hagen Jensen begyndte som præst i Midtjylland i 1970 og har i årenes løb virket i forskellige pastorale og administrative funktioner inden for Adventistkirken, heraf 16 år som missionær og kirkeleder i Nigeria og Mellemøsten.

I næsten 10 år var han forstander for Korrespondanceskolen, og han har gennem sit arbejdsliv undervist i bibelske emner og kristen tro og praksis på seminarer, kurser og stævner. Han har også været redaktør for tidsskriftet Nyt Focus.

Tårernes Vej gennem Bibelen. 128 sider.
Kan bestilles hos forfatteren eller på Hosianna.dk for 128 kr.


Artiklen fortsætter efter annoncen: