Time cover viser fake news

En lille grædende pige foran den store stygge statsleder har cementeret det negative billede af Trump. Men to-årige Yanela var aldrig skilt fra sin mor.

’Velkommen til Amerika’ lyder teksten på Time Magazine i forbindelse med Trumps adskillelse af migrantbørn og -forældre. Billedet af pigen er taget af Pullitzer-vinder John Moore for Getty Images.

– Jeg var helt knust over at se billedet, men min hustru og datter blev aldrig adskilt ved grænsen.

Det sagde honduranske Denis Javier Varela Hernandez til DailyMail.com, efter at Time Magazine havde bragt billedet af datteren sammen med præsidenten. Denis’ hustru, den 32-årige Sandra, havde imod mandens ønske taget parrets yngste datter Yanela med til USAs grænse.

I Time skulle den grædende pige forestille at være et af de små børn, som blev skilt fra sine forældre ved grænsen mellem Mexico og USA. En Facebook kampagne samlede efterfølgende 18 millioner dollars til de adskilte familier. Men det rørende billede var et falsum.

Flugten var det værste

Sandra havde tidligere opholdt sig illegalt i USA. Hun blev deporteret under Obama-regeringen i 2013. For nylig prøvede hun så igen at komme ind i USA: Hun efterlod sine tre ældste børn og rejste alene med Yanela i håbet om at bedre sin økonomi, skriver The Christian Post.

Denis Hernandez oplyser, at hustruen og datteren bliver tilbageholdt på et familiecenter i Texas, men de to har aldrig været adskilt, og de har det fint.

”Du kan forestille dig, hvordan jeg følte det, da jeg så det billede af min datter. Det knuste mit hjerte. Det er svært for en far at se det, men jeg ved nu, at de er uden for fare. De er mere trygge nu, end da de tog rejsen til grænsen, sagde Denis Hernandez.

Udnyttet af medierne

Cover-billedet på Time er også af andre blevet kritiseret for at score billige point.

”Jeg ser det som et ufølsomt forsøg på at sælge blade gennem udbytning af andre. Det gør – omend utilsigtet – at denne personlige tragedie både bliver husket og latterliggjort,” skriver fotojournalist Kainaz Amaria, som arbejder for Vox.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Billedet af præsidenten og det grædende barn er sammensat af to billeder. Pigen blev fotograferet af John Moore for Getty Images.

”Den her var svær for mig. Så snart det var overstået, blev de sat ind i en bil. Jeg måtte stoppe for at tage nogle dybe vejrtrækninger,” udtalte John Moore, som troede, at pigen græd, da hendes mor blev tilbageholdt af grænsepatruljen. ”Jeg ønskede bare at tage hende op. Men det kunne jeg ikke,” tilføjede fotografen.

Fundraising

I mellemtiden foregik en fundraisingkampagne af de helt store på Facebook. Den var arrangeret af RAICES, et center i Texas, som tilbyder juridisk bistand til migranter. Allerede morgenen efter udgivelsen af Time-nummeret havde Raices indsamlet over 18 mio. dollar til det gode formål at ”forene en immigrantforælder med deres barn”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Immigrationspolitikken

Nyheden om at op mod 2.000 børn var blevet skilt fra deres forældre, som var indvandret illegalt til USA, vakte voldsom harme både i og uden for USA. Selv førstedame Melania Trump ytrede støtte til de splittede familier, og Trump endte med at ændre beslutningen. Samtidig fastslog han, at USA stadig vil slå hårdt ned på kriminelle immigranter.

Trumps nye beslutning har vakt begejstring blandt flere kirkeledere, blandt andet teologen Russell Moore.

Republikaneren pastor Robert Jeffress fra megakirken First Baptist Dallas Church benyttede anledningen til at udfordre Demokraternes traditionelle holdning til fri abort.

”Præsident Donald Trump har stoppet adskillelsen af børn og deres forældre ved grænsen. Vil de skinhellige Demokrater nu også stoppe den ULTIMATIVE separation af børn fra forældre, nemlig abort?” spørger præsten i et tweet.


Artiklen fortsætter efter annoncen: