Troende sover bedst

Aktive troende har bedre psykisk helbred end andre mennesker, viser en undersøgelse fra USA.

Kirkegang og bøn får folk til at sove bedre, konkluderer en sociologisk undersøgelse fra Texas.

Folk, som går i kirke og beder, sover bedre end ikke-troende, viser en ny undersøgelse foretaget af University of Texas i San Antonio.

Den store undersøgelse blandt voksne i USA præsenteres på websiden Sleep Health: Journal of the National Sleep Foundation.

Konklusionen er, at religion kan ”mindske psykiske lidelser, misbrug og stresspåvirkning, som alle har forbindelse med søvnforstyrrelser”.

Håb og sund livsstil

Lederen af undersøgelsen var Christopher Ellison fra UTSAs sociologi-institut. Han konkluderer:

”Disse data tyder på, at menneskers religiøse engagement gavner deres psykiske helbred ved at reducere stress og fremme socialt engagement, og støtte fra fællesskabet i kirken giver psykiske ressourcer som håb, optimisme og mening og fremmer en sundere livsstil (mindre grad af misbrug).”

Fordele ved kirkegang

Tidligere undersøgelser peger på, at der er endnu flere fordele ved at gå i kirke, skriver The Christian Post.

For eksempel har det vist sig, at ægtepar, som går i kirke sammen, lever længere. De har også mindre risiko for depression og skilsmisser. Sådan lød konklusionen i undersøgelsen ”Religion and Health: A Synthesis,” som blev ledet af epidemiologi-professor Tyler J. VanderWeele og udgivet af Harvard School of Public Health i 2016.

Færre skilsmisser og mindre depression

Ægtepar, som går i kirke, har 30 til 50 procent mindre risiko for at blive skilt end dem, der ikke gør det. Disse par har også næsten 30% mindre risiko for depression og – viste det sig over en opfølgningsperiode på 16 år – betydelig mindre risiko for at dø.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”De, der arbejder hårdt, sover godt, uanset om de har meget eller lidt at spise,
men de riges overflod fører let til søvnløshed.”
Præd. bog 5,11

En anden undersøgelse med fokus på kirkegang blev offentliggjort i JAMA Psychiatry i 2016.

Den viser, at amerikanske kvinder, som går i kirke én gang om ugen, har fem gange mindre risiko for selvmord end dem, der aldrig går til religiøse møder.

I konklusionen skrev forfatterne: ”Vore resultater betyder ikke, at sundhedspersonale bør udskrive deltagelse i religiøse møder på recept. Men patienter, som allerede er troende, kan opfordres til at deltage i gudstjenester som et meningsfuldt socialt engagement.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Religion og spiritualitet er måske en undervurderet ressource, som psykiatere og helsepersonale kunne undersøge sammen med deres patienter, hvor det kan lade sig gøre.”

2016: Kristne er gladere

I Storbritannien viste en tredje undersøgelse i 2016, at kristne hørte til de lykkeligste mennesker i landet. Derimod scorede de mennesker, der ikke identificerede sig med nogen religion mindst, når det gjaldt tilfredshed med livet.